YTTRANDEFRIHET. Efter det uppmärksammade gripandet och fängslandet av den brittiske medborgarjournalisten Tommy Robinson har ropen för ökad yttrandefrihet inte låtit vänta på sig.

Medborgarjournalisten Tommy Robinson.

Förra veckan greps den brittiske kontrajihadisten och medborgarjournalisten Tommy Robinson för ”störande av allmän ordning”  och ”uppvigling” efter att ha direktsänt utanför en pedofilrättegång i Leeds. Robinson dömdes sedermera till fängelse i tretton månader av en blixtinkallad jourdomstol. Efter domen förbjöds dessutom brittiska medier temporärt att rapportera om fallet.

Domen mot Robinson har skapat svallvågor bland yttrandefrihetsförespråkare världen över. Bland annat har upprörda spontandemonstrationer ägt rum, något som fick stor spridning på bland annat Twitter. Nu har också över en halv miljon människor skrivit på en namninsamling som vill att den brittiske medborgarjournalisten ska släppas från fängelset.

Den holländske kontrajihadisten Geert Wilders, som också är partiledare för landets näst största parti Frihetspartiet, är en av de mer namnkunniga personer som talat ut om fallet. Wilders kallar det för ”en attack på yttrandefriheten” vilken han påpekar ”skändas över hela Europa”. Wilders uppmanar också Storbritannien att ”sluta bete sig som Nordkorea och Saudiarabien” och i stället släppa Tommy Robinson fri.

Källor:
Half A Million Sign #FreeTommy Petition
‘UK behaving like Saudi Arabia’: Geert Wilders calls for release of Tommy Robinson


  • Publicerad:
    2018-05-30 21:35