STORBRITANNIEN. Den kontroversielle counterjihadisten Tommy Robinsin fängslades misstänkt för ”domstolstrots” efter att ha livesänt utanför en pedofilrättegång. Inom bara några timmar dömdes han till fängelse för brottet, men har nu släppts mor borgen efter att ha överklagat till en appellationsdomstol.


Från Tommy Robinsons egen livestream, som visar hur han arresteras och förs bort av polis.

Det var i slutet av maj som den kontroversielle counterjihadisten Tommy Robinson greps i samband med att han livesände utanför en rättegång där rasfrämlingar stod åtalade för pedofilbrott. Robinson misstänktes för ”störande av allmän ordning” och domstolstrots, allt medan en brittisk domstol förbjöd inhemsk media att skriva om fallet. Samtidigt genomförde man en rättegång som var klar inom fem timmar efter att Robinson gripits, där han förklarades skyldig och dömdes till fängelse.

Många beskrev hans fängslande som ”en ren dödsdom”, med tanke på det stora antalet muslimer i det brittiska fängelsesystemet som skulle se en chans att hämnas hans uttalanden mot islam och för skurkstaten Israel.

Gripandet ledde till protester – både i Storbritannien och utomlands – där hans yttrandefrihetsanhängare bland annat har hamnat i handgemäng med polisen.

Efter att ha överklagat till en så kallade appellationsdomstol – vilket i Sverige närmast motsvaras av hovrätt – har dock Robinson frigetts mot borgen, rapporterar Breitbart.

Appellationsdomaren kritiserar den ursprungliga domen, framförallt att den drevs igenom med en sådan hast att den fick karaktären av att vara ”rättsvidrig”. Enligt appellationsdomstolen försvann fallets ”brådskande karaktär” när Robinson själv erbjöd sig att radera livesändningen från pedofilrättegången. Appellationsdomaren menar att domaren istället för att genomföra rättegången i det läget borde ha lämnat över fallet till Storbritanniens Attorney general, vilket närmast motsvaras av Sveriges Justitiekansler (JK).

Källa:
Tommy Robinson Released on Bail by Court of Appeal


  • Publicerad:
    2018-08-01 12:30