Drudkh – When the Flame Turns to Ashes
2024-11-08 20:00
GLAVA. När ett asylboende skulle öppna i den lilla värmländska orten Glava fanns en optimism hos såväl lokalmedia som lokala entreprenörer. ICA-handlaren på orten förväntade sig en ökad omsättning, men verkligheten blev en annan.
I höstas meddelade Migrationsverket att man skulle öppna ett asylboende i Glava, en ort med knappt 140 invånare. Det nya asylboendet skulle inhysa fler flyktingar än antalet invånare på orten.
Utöver lokalmedia blev åtminstone en entreprenör överlycklig över beskedet. Att befolkningsmängden mer än fördubblas måste ju innebära ett uppsving för den lokala ICA-butiken. För att ytterligare öka sina chanser att tjäna pengar anpassade butiken sitt sortiment för den nya målgruppen.
Nu har ett halvår gått sedan dess att asylboendet i Glava slog upp sina portar. De ljusa tider som man hoppats på att asylboendet skulle medbringa har lyst med sin frånvaro, istället står ICA i Glava inför ruinens brant och man har tvingats ansöka om ekonomisk hjälp från staten för att över huvud taget kunna hålla butiken öppen.
En källa med god insyn i verksamheten uppger till nättidningen Fria Tider att omsättningen har tvärdykt då stamkunderna vänt sig till andra butiker, men att ICA-handlaren trots det har tvingats nyanställa personal eftersom det ”av säkerhetsskäl inte längre går att arbeta ensam i butiken”.
Anledningen till att de gamla stamkunderna svikit uppges, enligt Fria Tiders källa, vara att hotfulla klungor av invandrare hänger utanför ingångarna och skrämmer bort lokalbefolkningen.
Det är inte bara ICA-butiken i Glava som går på knäna tack vare det nyöppnade asylboendet. Bensinmacken har drabbats av liknande problem, och även bensinmacken har tvingats ansöka om ekonomisk hjälp från staten för att kunna hålla öppet.
”Lanthandeln och bensinmacken i Glava har ansökt om och beviljats Servicebidrag pga. tillfälligt vikande försäljning”, uppger Bo Jonsson på Länsstyrelsen i Värmland till Fria Tider.
Alla detaljer kring det ekonomiska stöd som beviljats de lokala entreprenörerna är hemliga. Ingen får veta hur mycket pengar som betalas ut förrän om 20 år när sekretessen hävs.