UTRIKES. Den 92-årige Mahathir Mohamad som inför det senaste valet gjort politisk comeback lyckades leda oppositionen till sin första valseger på sex årtionden. Mohamad som även var premiärminister från 1981-2003 har tidigare gjort sig känd för uttalanden om att ”judar styr världen”.

Den 92-årige Mahathir Mohamad, premiärminister i Malaysia från 1981-2003, gjorde i år politisk comeback men den här gången företrädde han oppositionen som vann onsdagens parlamentsval. I och med detta lyckades Mahathir bryta Barisan Nasionals (Nationella fronten) 60 år långa styre av det sydöstasiatiska landet.

Efter att valresultaten kommit in så flaggade Mahathir för signifikanta förändringar av Malaysia som han menar lämnats i oreda av den besegrade premiärministern Najib Razak och den nationella frontens koalition.

Mahathir, som under sin första period som premiärminister fick Malaysia att blomstra ekonomiskt genom en snabb modernisering och flera statliga infrastrukturprojekt, är känd för sin skarpa kritik av judar och judisk makt och skrev på sin blogg år 2012 att ”judar styr världen genom ombud”.

I samma blogginlägg skrev han även att han ”var glad att bli kallad antisemit”. När han år 2016 i en intervju med Al-Jazira blev ifrågasatt för sina tidigare uttalanden, så försvarade Mahathir sig genom att använda USA som ett exempel på hur judiska lobbygrupper genom ombud utövar sin makt.


Under 90-talet så utsattes Sydostasien, precis som Sverige, för ett finansiellt krig som drevs på av George Soros och försvarades då tappert av Mahathir Mohamed. Han beskrev 1997 Soros som en ”idiot” som personifierar ”själviska skurkar”.

År 2007 upprättade Mahathir en internationell domstol, Kuala Lumpur War Crimes Commission. I den  dömdes både Tony Blair och George Bush i maj 2012 för krigsbrott gällande den olagliga invasionen av Irak.

Källa:
Malaysia Elects 92-year-old Authoritarian, ’Proud anti-Semite’ as Next PM


  • Publicerad:
    2018-05-13 22:55