INRIKES Polis och räddningstjänst har larmats till en händelse på en skola i Malmö. Flera personer uppges vara skadade.

Strax efter klockan 17 larmades polisen om en pågående händelse på gymnasieskolan Malmö Latin i centrala Malmö.

Det har ännu inte framkommit vad som har hänt, men flera personer ska ha skadats under händelsen.

Just nu pågår en större polisinsats på platsen. Polisens presstalesperson, Rickard Lundqvist vill inte uttala sig om vad det är som har hänt. Polisen skriver på sin hemsida:

Polisen är på plats med en större resurs i en skola på Drottninggatan. Ett flertal personer är skadade och polisen arbetar med ett misstänkt grovt brott.

Beväpnade poliser och "dödligt våld"

Skolelever vittnar för SVT Nyheter om att beväpnade poliser stormade byggnaden.

— Det kom in poliser med vapen dragna och bad om att utrymma skolan. Men vi vet inte vad som har hänt, berättar de. Andra elever vittnar för Expressen om att två personer har burits ut från skolbyggnaden på bår, samt att dessa skulle vara blodiga.

Skolans rektor, Fredrik Hemmensjö, kommenterar till Aftonbladet att det pågår eller har pågått ”dödligt våld” på skolan.

— Det här är fullkomligt fruktansvärt. Jag vet bara om att det pågår dödligt våld på skolan. Jag önskar att jag visste mer, säger han till tidningen.

— Man tror att det är en sådan händelse som har skett. Det var den informationen jag fick, men jag har inte fått någonting bekräftat, säger rektorn i en intervju med Expressen.

Hemmesjö uppger att han befinner sig i en annan stad, men att han är på väg till skolan.

Rykten om branddoft

Elever har vittnat om att det har luktat bränt inne i skolbyggnaden, enligt bland annat SVT. Men enligt polisen finns inga uppgifter om detta.

— Det finns ingenting som tyder på någonting bränt eller detonerat. Så jag vet inte varifrån det kommer, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till Expressen.

"Mycket aktivitet på skolan"

Enligt Skolverket går 1197 elever på skolan. Skolans största program är det estetiska programmet med 526 elever.

— Elever ska ha varit sent i skolan för att förbereda för en musikal och det är tydligen mycket aktivitet på skolan efter 17. Polisen har bett eleverna som samlats utanför skolan att gå hem och hela skolan är avspärrad, säger SVT:s reporter på plats Isak Laurell.

Enligt Aftonbladet hålls elever inlåsta i klassrum medan polis letar efter ytterligare eventuella gärningsmän.

Två personer har skadats, inga fler skador har rapporterats enligt polisen. Än så länge finns inga uppgifter om skadeläget.

Amiralsgatan och närområdet utanför skolan är kraftigt avspärrat. Trafiken har stannat.

En person har gripits

Polisen säger till Expressen att en person har gripits och uppges ha kontroll över situationen. Rubriceringen är än så länge misstänkt grovt brott som fortfarande är pågående. 

— Vi har ett mycket stort antal resurser kvar, uppfattningen är att situationen är under kontroll. Det är fortfarande ett pågående arbete, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

— Jag har inga uppgifter om att det ska ha varit våldsamheter i samband med gripandet, säger hon till Aftonbladet.

Uppgifter om insatsstyrkan

En av SVT:s reportrar hävdar sig i direktsändning ha sett poliser från insatsstyrkan gå in i byggnaden beväpnade med k-pistar. Detta har i skrivande stund inte bekräftats av polisen.

Strax efter detta uttalar sig polisens presstalesperson Nils Norling till Expressen om att polisen inte längre söker efter ytterligare gärningsmän i skolbyggnaderna.

Strax innan 19:30 bekräftar polisen att elever fortfarande finns kvar inne i byggnaden. Enligt vittnesmål från elever till Expressen ska händelsen ha grundat sig i ett ”bråk”.

Stod på scen - fick order om att utrymma

En grupp skolelever berättar för Aftonbladet att de stod på scen i en av skolans aulor för att öva på det årliga ”spexet” när de fick tillsägelser om att utrymma byggnaden.

Eleverna trodde först att det var ett skämt, men fick se poliser när de tog sig ut på gatan, enligt vittnesmålet.

Parallellt med detta ska det ha hållits en föreläsning om kriminologi i en annan aula. Därför befann det sig mycket elever kvar på skolan efter lektionstid, enligt Aftonbladet.

— Vi fick höra av en annan elev att skolan utrymts. Vi gömde oss ungefär 20 personer i en loge tills polisen kom och hämtade oss, berättar en elev för DN.

— Jag har bara hört att två personer är skadade. Det känns väldigt läskigt och obehagligt. Det värsta är att folk man känner är kvar på skolan. Det känns fruktansvärt.

Nordfront avslutar direktrapporteringen 21:15, då inga fler uppgifter verkar tillkomma. Redaktionen följer fallet vidare.