USA. När den republikanska ledamoten uttrycker att hon delar Hitlers uppfattning att ”framtiden tillhör dem som har ungdomen på sin sida” utlöses ett enormt drev – och anklagelser om ”antisemitism”.

Mary Miller, republikan. Foto: USA:s kongress. Public Domain.

Lantbrukaren Mary Miller från södra Illinois föddes och växte upp i staden Naperville men bor nu i Oakland.

Hon är republikan och hängiven supporter till president Donald Trump.

Miller svors i söndags in till sin första period i Illinois femtonde Kongressdistrikt.

Redan på onsdagen fick hon motta intensiv kritik från kollegor och andra för en kommentar hon gjorde under ett tal i Washington D.C. där hon hänvisade till Adolf Hitler.

Millers röst hörs på en video med en demonstration som ägde rum på tisdagen och var anordnad av den konservativa gruppen Moms for America:

— Om vi vinner några få val, så kommer vi ändå förlora – såvitt vi inte vinner våra barns hjärtan och sinnen. Det är detta som är slaget. Hitler hade rätt i en sak. Han sa ”Den som har ungdomen på sin sida – han har framtiden” hörs och syns Miller säga i ett klipp som ligger ute på Twitter.

https://twitter.com/always_margot/status/1346578062700400647

Hett om öronen för Miller
En lång rad republikaner och demokrater – de flesta av dem judar – fördömde under onsdagen Marys uttalande om Hitler.

Ledamoten Adam Kinzinger, en republikan från Channahon, skriver i ett Twitterinlägg:

Jag fördömer utan att blinka detta skräp.

Den i söndags insvurna demokraten Marie Newman från LaGrange kallar Millers kommentar ”föraktlig” och menar att hon bör bestraffas.

Även andra demokrater i Illinois Kongressdistrikt har tagit avstånd från Millers uttalande.

Ledamoten Robin Kelly från södra Matteson skriver på Twitter:

Vilken förtroendevald som helst, som med stolthet citerar Hitler, saknar rätten att representera Illinois folk – eller något annat civiliserat folk för den delen. Hon förtjänar inte en stol i en demokrati.

Ledamoten Jan Schakowski från Evanston kallar i ett uttalande gemensamt med Illinios Demokratiska Kongressdelegation Millers uttalande för ”en motbjudande kommentar” och kräver att hon ”ber sina väljare, det amerikanska folket samt alla som högtidlighåller dem som mördades av Hitler”.

Guvernören vill också ha ett ord med i laget
Även Guvernör J.B. Pritzker fördömer Millers uttalande:

Låt mig tala klarspråk: Hitler hade inte rätt i någonting. Denna frånstötande retorik har ingen plats i vår politik.

Han fortsätter:

Illinois republikaner kan inte låta detta stå oemotsagt och de måste fördöma detta gemena och ondskefulla tilltag av någon i partiet. Om ledamot Miller vore det minsta intresserad av historia, skulle hon besöka Illinois Förintelsemuseum och Utbildningscentrum för att lära sig hur fel Hitler sannerligen hade.

Chefen för ADL tar till brösttoner
Jonathan Greenblatt, nationell direktör och VD för den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League, skriver på Twitter:

Hitler hade inte rätt i någonting – och att yttra hans namn i denna eller någon annan kontext är högeligen kränkande och visar missaktning mot de miljoner som förintades på grund av nazisternas hatiska folkmordsregim. En ursäkt är det minsta du kan ge dina väljare och vårt folk.

Tidingen Chicago Tribune skriver mycket om Millers engagemang för Donald Trump och man gör sitt yttersta för att – på lösa grunder – koppla henne och hennes kritiserade uttalande till stormningen av Kapitolum under onsdagen.

Det återstår att se om man nu definitivt lyckats försegla ledamoten Millers tunga när det gäller uttalanden om Adolf Hitler.


  • Publicerad:
    2021-01-07 14:53