INRIKES. En större brand i en jättehög med träflis vid Värmeverket i Norrköping var på måndagsmorgonen inte under kontroll, men kring lunchtid meddelade räddningstjänsten att läget var lugnare. Det har under sommaren brunnit i flishögar över hela landet.

En större brand startade vid 15.30-tiden på söndagen i en flishög modell större på Värmeverket i Norrköping.

När räddningstjänsten anlände hade branden spridit sig till flera flishögar på området och ett så kallat VMA – Viktigt meddelande till allmänheten – skickades ut, framför allt på grund av den kraftiga rökutvecklingen, skriver Norrköpings Tidningar.

Natten till måndagen förvärrades branden och 15 meter höga lågor kunde ses slå upp mot himlen. På måndagsmorgonen var branden fortfarande inte under kontroll utan hade spridit sig till en hög med timmer och även till ett skogsparti.

Fyra helikoptrar kallades in för att vattenbomba brandområdet. I släckningsarbetet deltog även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

På måndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att de avsåg att arbeta med branden i minst ytterligare ett dygn. Under lunchtid kom dock ett nytt utskick om att faran nu ansågs vara över och att tidigare restriktioner hävts.

Röken har avtagit och vi kan nu avsluta det VMA som har varit aktivt sedan igår”, står det att läsa på räddningstjänstens hemsida.

Räddningstjänsten meddelade vid 15.30-tiden att branden i timmerhögen nu är släckt. Det brinner dock fortfarande i flishögen men rökutvecklingen har minskat under dagen.

Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland, säger att det kan dröja länge innan elden är helt släckt:

— Det kan ta två, tre, fyra dygn innan en sådan här brand är helt släckt, säger han till Expressen.

Det har under 2020 brunnit i flishögar över hela Sverige.

Den 14:e maj hittades två stora högar med sly i Kronoskogen övertända utanför Tomelilla. Det är inte känt hur branden uppstod.

Två stora flishögar i Skrubba i Tyresö började brinna den 14 augusti. Det var även här oklart hur branden startat. När det brann som mest var det ett område på drygt 100 gånger 600 meter som brann.

Den 28 augusti brann en flishög på Söderenergis lager vid Mörby industriområde i Nykvarn nära Södertälje. Branden orsakade stopp i tågtrafiken. Det var enligt räddningstjänsten oklart vad som orsakat den 200 gånger 250 meter stora branden, som även spred sig till skogen.

Den 3:e september brann det i en flishög i Knutby utanför Uppsala. Branden, som misstänktes vara anlagd, kunde släckas av mannen som upptäckte den.

Den 6:e september rapporterade jägare att det brann i en flishög i Tallets naturreservat vid Johannishus nära Ronneby i Blekinge.

Den 10:e september brann det i en flishög på ett industriområde i Norrsundet i Gävle kommun.


  • Publicerad:
    2020-09-21 16:50