Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Svåra bränder härjar i södra Europa

Temperaturer över 45 grader har lett till flera stora bränder Tiotusentals människor tvingas evakuera sina hem.

Skogsbranden i Mora har släckts – 300 hektar förstört

INRIKES. Den skogsbrand som härjade kring Mora under söndagen har nu släckts. Över 300 hektar skog har brunnit.

Storbrand i flishög i Norrköping – en av flera under sommaren

INRIKES. En större brand i en jättehög med träflis vid Värmeverket i Norrköping var på måndagsmorgonen inte under kontroll, men kring lunchtid meddelade räddningstjänsten att läget var lugnare. Det har under sommaren brunnit i flishögar över hela landet.

Stor terrängbrand på Gotland

INRIKES. Under dagen bröt en stor brand ut på Gotland. Två åkrar stod i lågor och elden hann sprida sig till en närliggande skog innan räddningstjänsten fick kontroll över branden.

Skogsbrand härjar kring Tjernobyl

UTRIKES. En skogsbrand härjar just nu området kring Tjernobyl, där en kärnkraftsolycka inträffade år 1986.

Australien: Enorma bränder har dödat en halv miljard djur

AUSTRALIEN. Hundratals skogsbränder härjar just nu Australien. Trots massiva insatser tycks bränderna också öka och hittills har en halv miljard djur dött i lågorna.

40 anlagda bränder i Småland sedan april

INRIKES. Under söndagskvällen larmades personal från tre brandstationer till mellan tre och fyra brandhärdar i skogen mellan Fliseryd och Ruda i Småland. Sedan april har det inträffat 40 skogsbränder i kommunen, varav tio den senaste veckan.

Omfattande skogsbränder i södra Sverige – flera tros vara anlagda

INRIKES. Flera stora mark- och skogsbränder har startat i södra Sverige under påskhelgen, bland annat i trakterna av Gislaved, Motala och Kristianstad. Bränderna i Gislavedsområdet är de största och misstänks vara anlagda.

Fler än 200 saknas efter bränderna i Kalifornien

USA. De våldsamma bränder som råder i Kalifornien har redan krävt ett 40-tal liv. Ytterligare 228 personer saknas.

Makteliten i storbråk om grillningsförbud

SKOGSBRÄNDER. Länsstyrelserna, MSB och journalisterna bråkar nu med varandra om vilken omfattning eldningsförbudet ska ha. Kärnfrågan är huruvida man ska förbjuda folk att grilla kött i sina hem.

Polsk politiker om hjälpen till Sverige: ”Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten”

POLEN. I en intervju med Nyheter Idag säger Dominik Tarczyński från det polska regeringspartiet Lag och rättvisa att de inte skickat hjälp till brandbekämpningen i Sverige på grund av någon lojalitet till Sveriges regering, som han kritiserar med starka ordalag. Istället menar att att det är av medmänsklighet och kärlek till det svenska folket.

Polsk brandkår skickas till Norrland

SVERIGE. 44 brandbilar med 140 polska brandmän är just nu på väg upp till Norrland för att stoppa brandkaoset. Ändlösa kolonner av polska brandbilar beräknas anlända i Hälsingland och i Jämtland under söndagseftermiddagen.

Staten får kritik för hanteringen av skogsbränderna

KRISHANTERING. Sveriges krishanteringsförmåga pressas hårt nu då ett stort antal skogsbränder pågår. Utländska helikoptrar och flygplan har skickats till Sverige för att hjälpa till med brandsläckningen.