SKOGSBRÄNDER. Länsstyrelserna, MSB och journalisterna bråkar nu med varandra om vilken omfattning eldningsförbudet ska ha. Kärnfrågan är huruvida man ska förbjuda folk att grilla kött i sina hem.

Stor oenighet råder bland makthavarna om vilken omfattning eldningsförbudet ska ha. Bakgrunden är de många och stora skogsbränder som brutit ut i sommar.

Förra årets sommar var rekordkall, och årets sommar är rekordvarm. Medan det förra årets köldrekord sägs ha berott på ”slumpen” påstås årets värmerekord bero på ”växthuseffekten”, Bonniers propagandatidning Expressen går så långt som att anklaga ”äldre svenska män” för att ha startat bränderna, genom att äta kött, åka bilar och vägra tro på klimathotet.

En mer realistisk skurk i sammanhanget är den socialdemokratiska regeringen, som monterat ned brandförsvaret i samma takt som all annan välfärd i Sverige. Bland annat har brandflyget fått sin ekonomi strypt, och pengarna har istället gått till korruption, vinster i vården, integrationsprojekt, vänsterextrema festivaler osv.

Detta har lett till att omkring hälften av insatsen nu kommer från utlandet, bland annat i form av brandmän ifrån Polen. Detta trots att Sverige och Polen är djupt fientliga mot varandra och den polska regeringen anser att Sveriges regering förstör Sverige.

Den interna konflikt som nu blossat upp om eldningsförbudets omfattning drivs av tre grupper: Den vänsterextrema myndigheten MSB ledd av den för våldsbejakande extremism dömde Dan Eliasson, länsstyrelsernas representanter, och journalisterna.

Många lokala länsstyrelser, exempelvis i Västernorrland, Jämtland och Norrbotten, anser att det inte är nödvändigt att förbjuda medborgare att grilla kött i metallgrillar på exempelvis sin egen veranda. Denna åsikt har länsstyrelserna skaffat sig i samråd med de lokala räddningstjänsterna och polisen. Skogsbränderna startar inte genom att villaägare i centrala Sundsvall slår på gasolgrillen.

MSB å sin sida tror inte heller att skogsbränder startas genom att folk grillar kött i sina hem, men anser att befolkningen i Sverige är för dum för att kunna följa eldningsförbudet om det råder olika regler på olika platser i landet. Därför vill man ha samma regler överallt, både i brandfarliga torra skogar, uppe i fjällen där det regnar, och på folks verandor.

Den tredje maktgruppen med åsikter är journalisterna, som stödjer vänsterextrema MSB:s linje. Detta till viss del beroende på att journalisterna vill minska köttätandet i Sverige, och att förbjuda människor att grilla i sina hem på sommaren skulle sannolikt minska köttkonsumtionen.

Nu har bråket lett till att Dan Eliassons MSB vill ändra lagen så att MSB eller regeringen kan förbjuda folk att grilla kött hemma. Och på sina hemsidor hetsar journalisterna sin läsare att polisanmäla grannar som bryter mot förbudet i de län som böjt sig för MSB:s krav, exempelvis Västerbotten och Gävleborg.

Detta är en mardröm för polisen, som inte vill eller har resurser till att åka hem till tusentals vänsterextremister som känt grilldoft i luften och därför polisanmält sina grannar för att ha tillagat kött i uterummet.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-07-28 14:35