INRIKES. Skogsbränderna som rasar runtom i landet omfattar i skrivande stund över 20 000 hektar. Skog för 600 miljoner kronor har hittills brunnit upp.

Foto: Maja Suslin/TT

Det brinner på ett stort antal platser runt om i landet. Några av de största skogsbränderna rasar i Härjedalen, Jämtland, Hälsingland och Dalarna. Enligt SOS Alarm pågick 49 räddningsärenden gällande brand i terräng runt om i landet under torsdagseftermiddagen.

Den gångna natten och under dagen tvingades boende i flera byar i Jämtland, Härjedalen och Dalarna att utrymma sina hem på grund av risken att stängas in av de svåra skogsbränderna.

Sverige har inga egna brandflyg och åtta av tio av försvarets helikoptrar står på marken. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rör det sig om kostnadsfråga. Men enligt Skogsstyrelsen har skog för 600 miljoner kronor hittills brunnit upp i de pågående bränderna, och slutnotan går inte att beräkna i dagsläget.

Flera av bränderna misstänks vara anlagda. Under onsdagskvällen greps en man sedan han startat en markbrand i Åkersberga. Han sitter nu anhållen misstänkt för mordbrand.

Samtidigt går flera matvarukedjor ut med kampanjpris på tändvätska, grill-sms och nedsatta engångsgrillar, trots att eldningsförbud råder.

– De borde sälja mer vattenslangar och brandsläckare i stället för grillprodukter, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

Den omfattande krisen har dock glädjande nog väckt folkgemenskapsandan hos många svenskar, och många frivilliga anmäler sig för att hjälpa till. Flera av de drabbade kommunerna har upprättat en organisation för att ta emot frivilligarbetare som får hjälpa till med olika uppgifter.

– Vi har fått en jätterespons. Det är helt otroligt, säger Eva-Lotta Lundin som är ansvarig för Frivilliga resursgruppen i Härjedalens kommun, som berättar att man på torsdagskvällen närmar sig 200 samtal från frivilliga.

– När räddningstjänsten har fått bukt med det värsta så kan frivilliga hjälpa till med transporter och flytta slangar och liknande under eftersläckningen.

Bönder som anmält sig som frivilliga har också använt sig av traktorer och gödseltankar som tankbilar i närheten av där det pågått eftersläckning.

– Privatpersoner har gjort insamlingar och har kört ut mat, dryck och förnödenheter – inte direkt in i brandområdet utan i anknytning så att de som jobbar har kunnat få sig lite till livs, berättar Ljusdals kommunikationschef Per Jonsson.

Många av de svenska partiledarna har bytt sina glada sommarhälsningar i sociala medier mot bekymrade uttalanden och krav på bättre krisberedskap.

Huruvida meddelanden om förbudet mot eldning och rökning har nått ut på fler språk än svenska har Nordfront dock inte kunnat få bekräftat.

Källa:
Skog för 600 miljoner har hittills brunnit upp
Matvarukedjor uppmanar till grillning – mitt i brandhärdarna


  • Publicerad:
    2018-07-19 19:30