1984. Totalförsvarets forskningsinstitut har gått in och raderat pinsamheter i den engelska Wikipediaartikeln om den orwellianska myndigheten MSB. Samtidigt försökte man dölja detta bakom ett utländskt IP-nummer.

”Kostnaderna för genusteoretiker (10 miljoner kronor) gjorde man sig rolig över i polsk media efter att Sverige efterfrågat och fått 139 brandmän och 44 brandfordon från Polen under två veckors tid, för att släcka skogsbränder som var mer omfattande än vad Sveriges hade förmåga och beredskap för”, stod det tidigare i artikeln om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på engelskspråkiga Wikipedia.

Stycket kom dock att raderas av en anonym Wikipediaanvändare vars IP-nummer pekade mot Australien, med motiveringen att informationen var ”för politisk”. Men nu har Fria Tider avslöjat att det i verkligheten är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som ligger bakom censuren.

”Tog även bort information som kändes som politiska yttranden”, förklarade personen med den australiensiska IP-adressen på engelska i en redigeringskommentar.

Till Fria Tider skriver FOI:s presschef Maria Hugosson Bygge kort:

Nu kan jag bekräfta att det angina IP-numret är FOI:s. För övrigt har jag ingen mer information.

Enligt Fria Tider ställde man även frågor till FOI ifall det är lämpligt för en myndighet att bedriva politisk aktivism och nätcensur, med tanke på grundlagens krav på opartiskhet, dock utan att få svar.

Källa:
Svensk myndighet smygcensurerar pinsam Sverige-fakta på engelska Wikipedia


  • Publicerad:
    2020-02-07 20:00