KORRUPTION. MSB utreder just nu flera anställda, två av dem chefer, för att ha tagit emot mutor. Det ska bland annat röra sig om en galamiddag på ett lyxhotell i Frankrike.

En utredning om korruption har inletts mot flera anställda på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, efter att det förekommit en ”omfattande bjudverksamhet”. Två av de anklagade är enhetschefer på myndigheten och de ska ha tagit emot mutor av Airbus Defence & Space, ett företag som har miljardavtal med MSB.

Enligt Aftonbladet har anställda på MSB under 2017 bjudits på exklusiva middagar av företaget. I mars 2017 bjöds fyra MSB-anställda till en konferens på det femstjärniga lyxhotellet Hyatt Regency Nice Palais de la Méditerranée i Frankrike. Under konferensen bjöds de anställda bland annat på en galamiddag i hotellets ”Royal Lounge”. Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem på MSB, förnekar dock att de ska ha rört sig om någon galamiddag, trots att det finns en film som pekar på motsatsen.

— Vad jag vet är det jag får veta av mina medarbetare. Jag var inte där själv. Deras bild av vad det är för evenemang, är att boendet är av Scandic-karaktär, middagen är ingen lyxmiddag, det är en konferensmåltid, säger hon.

Airbus Defence & Space, som har ett leveransavtal med MSB värt cirka två miljarder kronor, har även sponsrat myndigheten med alkohol för interna evenemang. Robert Westin på företaget erkänner att man sponsrat MSB med alkohol och tycker att det är ”rimligt”.

— Jag vill minnas att vi delar ut två drinkbiljetter när man kommer dit. Men vi ser det inte som att det är ett MSB-evenemang. Vi ser ett värde i att träffa användargrupperna, säger han.

Källa:
MSB-chefer bjöds på galamiddag – av miljardpartner


  • Publicerad:
    2018-02-21 14:50