KORRUPTION. Enligt en ny rapport ökar korruptionen i Sverige som nu ligger sämst till i hela Norden.

En ny rapport från organisationen Transparency International, som bland annat brukar försöka sig på att mäta korruptionen i olika länder, visar att Sverige blir allt mer korrupt och nu ligger sämst till i hela Norden.

Organisationen mäter korruptionen med hjälp av en skala mellan 0 och 100. Nya Zeeland är enligt den senaste mätningen minst korrupt i världen med 89 poäng, medan Sverige trots allt hamnar på en respektabel sjätteplats med 84 poäng. Sverige har dock tappat hela fyra poäng sedan senaste mätningen. Finland och Norge har 85 poäng medan Danmark har 88.

Ulla Andrén, som är ordförande för Transparency International Sverige, tycker att landets förfall är ”utomordentligt sorgligt” och pekar bland annat ut Polismyndigheten som en felande länk.

— Jag är ju inte direkt förvånad, för att vi har ju haft, tyvärr, ett stort antal korruptionsskandaler i Sverige under förra året. Vi kan prata om Statens fastighetsverk, Polismyndigheten, Trafikverket, Transportstyrelsen, och på den kommunala och landstingsnivån har också inte varit så uppmuntrande, säger Ulla Andrén.

Källor:
Sverige mest korrupta landet i Skandinavien
CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX 2017


  • Publicerad:
    2018-02-21 20:10