KAMPSPORT Ras och ursprung har hamnat på tapeten i MMA-världen efter att en vit sydafrikansk fighter sa att han siktar på att bli den första riktiga UFC-mästaren från Afrika.

Den vite sydafrikanen och MMA-fightern Dricus du Plessis ifrågasatte nyligen att vissa UFC-fighters av afrikanskt ursprung verkligen skulle ses som afrikanska idrottsmän då de – till skillnad från honom själv – inte bor, tränar och tävlar i Afrika.

Detta väckte reaktioner och i en intervju med den tidigare weltervikt-mästaren Kamaru Usman, som själv är född i Nigeria men numera bor i USA, beskrev en journalist du Plessis kommentar som ”skärande”. Usman instämde med journalisten och sa att du Plessis på grund av sitt ursprung inte kan kalla sig afrikan.

— En av mina tidigare lagkamrater skickade det till mig och försökte vara rolig. Grejen med mig är att jag inte försöker göra förhastade slutsatser, men jag förstår vad han försöker att säga. Jag tror inte han förstår, om jag skulle åka till Kina med mina föräldrar, säga att jag är uppvuxen i Kina. Det gör mig inte mer kines än folk från Kina. Bara för att han flyttade till Sydafrika är han inte afrikansk, svarade Usman.

Huruvida Usman, som också säger att han tränat ihop med du Plessis och är bekant med honom, missat att du Plessis själv är född i Sydafrika eller om han menar att alla vita sydafrikaner är att betrakta som ”invandrare” är något oklart. Om han verkligen hört du Plessis intervju bör han ha hört att denne tydligt gör en poäng av att han är född i Afrika. I slutänden säger Usman i alla fall att han själv är mer afrikan än du Plessis och att den vite mannens uttalande ”inte kommer åldras väl”.

— Försök att vara lite försiktigt med vad du säger och hur du säger det. Det har blivit en grej för de yngre killarna nuförtiden, de bara pratar. De vill imponera på fansen, imponera på folket. Försök att vara mer uppmärksam för om 20 år kommer det inte att åldras väl, sa Usman.

Klippet från presskonferensen verkar ha tagits bort från Youtube, kanske på grund av kritik i kommentarsfältet eller för att någon insåg missen med att säga att du Plessis flyttat till Sydafrika när han egentligen är född i landet. En youtuber som kallar sig sig MMA Guru beskriver Usmans svar som rasistiskt och tolkar det som att Usman menade att bara svarta kan vara afrikaner.

— Han säger verkligen att ”dina förfäder är inte härifrån, därför kan du inte vara en av oss”. Det är ett väldigt ”intressant” uttalande, säger MMA Guru och skrattar till och börjar spekulera i hur reaktionerna skulle bli om han sa samma sak om icke-vita som bosatt sig i Europa.

Den mest gillade kommentaren i MMA Gurus kommentarsfält knyter an till Sverige och lyder:

Samma personer som håller med Usman är de som kallar [tjetjenen] Khamzat [Chimaev] för svensk.