USA Advokaten tar i TV sin egen tolkning av en intervju med ex-presidenten till täckning för att ”vita alltid hotar svarta med våld när de inte får sin vilja igenom”. Men nu, menar han, är dags att vända våldet mot de vita.

Elie Mystal från Suffolk County i delstaten New York, USA är en svart vänsterliberal, ”woke” och antivit advokat, författare och rättspolitisk kommentator. Han arbetar bland annat som korrespondent på den liberala tidskriften The Nation, där han skriver om domstolar, rättegångar och det amerikanska rättssystemet. I lördags gjorde han ett uppmärksammat framträdande i kabel-TV-kanalen MSNBC:s program Cross Connection.

Mystal reagerar i programmet på en intervju som radioprogramledaren Hugh Hewitt tidigare i veckan gjorde med förre presidenten Donald Trump.

Mer specifikt reagerar rättskämpen Mystal på vad han fantasifullt tolkar som Trumps hot om samhällsövergripande vitt våld i den händelse ex-presidenten själv åtalas i fallet rörande hans hantering av hemligstämplade dokument. Hot om våld så fort man inte får sin vilja igenom är, fastslår Mystal, ett typiskt vitt beteende – i synnerhet i Amerika.

Ännu mer upprörd blir advokaten emellertid över vad han finner vara intervjuaren Hewitts flathet inför Trumps så kallade hot om våld. Och han drar slutsatsen att ”det fjärde ståndet” [medier och journalister] måste erkänna sin skuld till det faktum att ”dessa vita inhemska terrorister” tillåts utgöra ”ett hot mot vår demokrati”:

— Låt oss börja här, okej, låt oss börja med problemet med det fjärde ståndet, amerikanska medier … ”Vad är det för problem, herr president?” Han hotar att släppa lös inhemsk terrorism i landet om han ställs till svars för brott, och du, en medieperson, sitter där och säger: ”Vilken typ av problem kan vi ha?”. Vad är det där? Vad är det där? Vid någon tidpunkt kommer det fjärde ståndet att behöva inse sin delaktighet i att dessa vita inhemska terrorister tillåts organisera sig och kan uppnå en viss nivå av legitimitet när de hotar vår demokrati … Som en svart man i det här landet, som en person som är medveten om den svarta historien i den nya världen, [kan jag konstatera att] vita människor i detta land ständigt blir våldsamma när de inte får sin vilja igenom politiskt. Det är vad de gör. Och ur en svart persons perspektiv – välkommen till världen – jag har levt i Amerika och hotar härmed att vända våldet mot icke-svarta människor, förkunnar advokaten och rättspolitiske experten Elie Mystal i MSNBC:s program Cross Connection.