ALMEDALEN. Svenska Dagbladet höll ett samtal mellan sin journalist Frida Svensson och den så kallade forskaren Christer Mattson forskare under titeln: Nazister i Almedalen – hur stort är hotet mot demokratin?

Christer Mattsson och Frida Svensson under seminariet ”Nazister i Almedalen – hur stort är hotet mot demokratin” . Foto: Nordfront.

Christer Mattson svarar under seminariet på frågan vad Nordiska motståndsrörelsen gör i Almedalen.

— Det är en gammal tradition från den nationalsocialistiska rörelsen att annektera de demokratiska arenorna. Det började redan på 30-talet att man manifesterade på 1 maj på arbetarrörelsens dag, säger Mattsson och fortsätter:

— De kommer hit till Almedalen, Bokmässan och till de arenor som man vet om provocerar systemet mest. De arenor som vi använder för att upprätthålla vår konstitution, vill de på något sätt använda sig av och bli synliga.

På frågan hur stor Nordiska motståndsrörelsen är svarar Mattson att organisationen förvisso ”fifflar med sin medlemsräkning” men att rörelsen är enad och att Motståndsrörelsen är den organisation som är den ledande ”hubben” för nationella i Norden.

Under seminariet diskuterades även hur Motståndsrörelsen porträtteras i media. SvD-journalisten Frida Svensson menar att det är viktigt att som journalist inte skriva saker på ett sådant sätt att man går ”Motståndsrörelsens ärenden”. Hon berättade även att Säpochefen Klas Friberg inte vill använda Nordiska motståndsrörelsens namn, eftersom det ”ökar organisationens skrämselkapital”.

Precis som Mattsson nyligen sade under en intervju med SVT så menar han att etablissemanget alltmer har anammat Motståndsrörelsens retorik och språkbruk, exempelvis med termer som ”skäggbarn”, ”systemkollaps” och ”invasion”.

Både Mattsson och Svensson tror att Motståndsrörelsen satsar hårt på valet och att en fragmentering kan komma att ske inom organisationen ifall valet blir mindre lyckat ur organisationens synvinkel.


  • Publicerad:
    2018-07-05 11:00