NORDEN. Den ”svenske” komikern Özz Nûjen reagerar på att några av hans uttalanden i programmet Skavlan blev bortklippta i den norska versionen av programmet.

Nöjjen

Den ”svenske” standup-komikern Özz Nûjen, som ursprungligen kommer från Kurdistan, kritiserar nu den norska versionen av programmet Skavlan för att ha censurerat bort hans kritik av norsk invandringspolitik samt anklagelser mot norska politiska partier.

Komikern ska bland annat ha kritiserat Norge för att vilja massdeportera zigenare och uttalat att ”om inte detta är rasism, vad är då rasism?” Vidare ansåg han att de nya regeringspartierna Höyre och Fremskrittspartiet stod för en ”rasistiskt politik”. Programledaren Fredrik Skavlan påminde komikern om att regeringspartierna inte var på plats för att kunna försvara sig men trots detta fortsatte Nûjen med sina anklagelser.

Den nyligen avgångne statsministern, Jens Stoltenberg, medverkade också i programmet. Han påpekade för Nûjen att även om han var oenig i mycket gällande Fremskrittspartiets invandringpolitik så ville han inte kalla det rasism.

Tommy Hansen på NRK förklarade att Norge har en annan lagstiftning och ett annat etiskt regelverk än Sverige och att ändringarna i programmet gjordes av pressetiska skäl och inte på grund av censur.

Unni Ødegård, projektledare för programmet, tycker att mängden av påståenden gick över gränsen och att det således var pressetiskt nödvändigt att ta bort delar av komikerns uttalanden.

Källa:
Klippet bort Norges-kritikk i Skavlan


  • Publicerad:
    2013-10-19 23:15