SOMALIA. Sverige kommer återigen att skicka ner en trupp soldater till Somalia för att delta i en insats mot de somaliska pirater som härjar utanför landets kust.

Somaliska pirater.

För femte gången skickar nu den svenska försvarsmakten ner en styrka på 34 svenska soldater ur 17:e amfibiebevakningsbåtkompaniet i Göteborg till kusten utanför Somalia.

Den svenska insatsen kommer att göras gemensamt med en nederländsk styrka. Tanken är att två svenska fartyg av typ stridsbåt 90 kommer att finnas ombord på det nederländska amfibiestridsfartyget Rotterdam.

—  I första hand ska vi eskortera World Food Programmes hjälpsändningar med förnödenheter till Somalia. Men vi har också mandat att ingripa mot och avbryta piratattacker och väpnade rån till sjöss, säger major Thomas Olsson, chef för den svenska styrkan.

Antalet attacker från pirater uppges ha minskat i området sedan marina styrkor på FN:s mandat gjort insatser i regionen. Hittills under 2017 har åtta attacker rapporterats.

Den svenska insatsen kommer att pågå från och med nästa vecka fram till första veckan i december och beräknas kosta 36 miljoner kronor.

Källa:
Svensk trupp ska avskräcka pirater


  • Publicerad:
    2017-08-18 13:00