MALMÖ. Den Svenska kommittén mot antisemitism mottog i måndags en stor summa pengar från regeringskansliet. Pengarna ska SKMA använda för att motverka ”antisemitiska tankemönster”.

UllenhagKippa
Erik Ullenhag iförd en kippa.

Regeringskansliet, tillsammans med integrationsministern och tillika hbt-minister Erik Ullenhag, beslutade i måndags att skänka 600 000 kronor till organisationer som motverkar ”rasism, antisemitism och islamofobi” i Malmö. Svenska kommittén mot antisemitism fick hela 524 000 kronor av de skänkta pengarna och organisationen kommer använda pengarna för att motverka vad de kallar ”antisemitiska tankemönster”.

Pengarna kommer bland annat bekosta indoktrineringsresor för Malmös högstadieelever till så kallade minnesplatser för ”Förintelsen”. I ett uttalande menar Erik Ullenhag att satsningen är extra viktig just i Malmö: ”Kampen mot antisemitism, rasism och islamofobi måste ständigt pågå. Mot bakgrund av den antisemitism vi har sett i Malmö under senare år och den främlingsfientlighet som möter muslimer och andra minoriteter är det angeläget med en särskild satsning i Malmö. Det samlade greppet är viktigt – när en grupp drabbas av hat så drabbas förr eller senare även andra.”

Erik Ullenhag har otaliga gånger använt sin politiska position för att lyfta fram judar som en utsatt grupp. Integrationsministern har under förra året bland annat haft möten med både den amerikanske rabbinen Andrew Baker, som representerade OSSE, samt Barack Obamas sändebud Hanna Rosenthal för att diskutera judars utsatthet. Den påstått höga antisemitismen i Malmö har dock mestadels bestått av falska påståenden. Så sent som förra året anmäldes en skottlossning utanför judiska församlingen i staden. Det visade sig senare, genom polisens undersökningar, ha varit ett fyrverkeri. I förra årets budget avsattes 4 miljoner kronor till extra säkerhetsåtgärder för judiska församlingar i Sverige.

Källa:
Utbildning och webbteater ska hjälpa


  • Publicerad:
    2013-08-13 18:10