INRIKES. Efter att SVT benämnt den före detta tyska politikern Hermann Göring som en ”tysk politiker” fick de emotstå hård kritik och har nu valt att göra en pudel.

Under torsdagens avsnitt av TV-programmet Antikrundan visade en av gästerna upp en ring som gått i arv från gästens mormors mor, som ska ha fått den från Hermann Görings fru Carin.

— Ja, det var min mormors mor som fick den av Carin Göring, hon var sjuksyster på Sofiahemmet. Hon fick den när hon dog tidigt 30-tal, sade gästen som var på plats för att få sin ring värderad.

Därefter visades en faktaruta upp som beskrev Carin Göring som ”Herman Görings (tysk politiker) första fru”.

Att den tyska politikern – kanske mest känd som det tyska luftvapnets chef under andra världskriget – kallas för politiker har inte fallit i god jord hos allehanda etablissemangsmedier.

—  Att kalla honom politiker är både att dölja sanningen och förringa Görings vedervärdiga betydelse, säger exempelvis Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet till Aftonbladet som valt att blåsa upp händelsen.

— Han bar ett direkt ansvar för förintelsen av sex miljoner judar, och många miljoner andra människor dödades också på grund av hans order, hävdar historieexperten Christer Bergström till Göteborgs-Posten.

Den så kallade ”förintelsen” är ett högst omstritt historiskt skeende som många menar är överdrivet samt en efterhandskonstruktion av de allierade efter kriget i syfte att svartmåla Tyskland och förskjuta sina egna krigsbrott till bakgrunden.

SVT har nu bett om ursäkt och kommer att ändra i programmet både i repriser och den version som kommer att finnas tillgänglig på SVT Play.

Källor:
SVT pudlar efter nazist-miss i sändningen – inför miljonpublik
Nazisten Göring kallad ”tysk politiker” i SVT


  • Publicerad:
    2020-02-17 19:10