Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

SVT skriver att utbildningsnivån är högre hos invandrande syrier – jämför med arbetslösa i Sverige

Av Redaktionen, 2015-06-03
redaktionen@nordfront.se

STATISTIKMYGEL. En ”rekordstor ström av akademiker” kommer nu till Sverige enligt SVT. Enligt SVT och AMS ska dessa vara mer utbildade än svenska medborgare.

Skärmdump. Foto: svt.se

Skärmdump. Foto: svt.se

SVT har idag en artikel som ska visa att ”var tredje syrisk flykting är högutbildad”, vilket betyder att nyanlända syrier har eftergymnasial utbildning. SVT:s granskning bygger på Arbetsförmedlingen statistik över deltagarna i etableringsuppdraget – där vuxna flyktingar skrivs in efter att de fått permanent uppehållstillstånd.

Arbetsförmedelningens statistik har tidigare fått kritik av bland andra Tino Sanandaji som är forskare i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN). ”AMS jämför här andel nyanlända med minst tvåårig eftergymnasial utbildning med andel i befolkningen med minst treårig utbildning”, skriver Sanandaji bland annat på sin blogg.

Men detta är inte allt. När SVT skriver att nyanlända syriers utbildning är högre än utbildningen hos dem som redan bor i Sverige jämförs de syrier som automatiskt hamnar i etableringsuppdraget med arbetslösa svenskaa medborgare som skrivit in sig på hos Arbetsförmedlingen (se: bild ovan).

Enligt statistik från SCB har 25 procent av svenska medborgare ”minst treårig eftergymnasial utbildning”. Men när ”någon form” av eftergymnasial utbildning räknas är siffrorna betydligt högre än de 27 procent som anges för syrierna. SCB skriver:

Drygt 1,2 miljoner högutbildade svenskar
40 procent av befolkningen i åldern 25–64 år har någon form av eftergymnasial utbildning. En fjärdel har minst treårig utbildning, vilket motsvarar 1 210 000 personer. De senaste åren har andelen högutbildade ökat med drygt en halv procentenhet per år.

Enligt OECD:s data var 36 procent av svenskarna i åldern 25-64 högskole- och universitetsutbildade år 2012.

Källa:
Var tredje syrisk flykting högutbildad


  • Publicerad:
    2015-06-03 09:40