GRANSKNING. Clara Törner hårddrevade för zoner med migranter.

Clara Törner skrev den 24 mars en bred artikel för Stockholms lokalnyheter under SVT:s flagga. Syftet var att förstärka den påhittade uppfattningen att mängder av olika etniska folkgrupper förutom den svenska lider oproportionerligt mycket av coronakrisen.

Tillför ingenting nytt, bara drevar mer

Törners artikel är extremt informationsfattig och upplyser inte om några fakta som SVT:s vänstervridna reportrar inte redan skrivit om. Hennes text länkar till tre andra artiklar som hon har klippt och klistrat ifrån.

Huruvida svarta eller andra minoriteter lider mer än andra på jorden är ingenting Törner vill utreda, utan hon är helt fokuserat på en enda datapunkt i ett läge när Sverige hade runt 15 dödsfall och som baseras på somalisk ryktesspridning.

Informationsbasen är Rebecca Randhawas artikel som kungjorde att 67 procent av alla döda var somalier, något som hon senare korrigerade.

Enligt Törner skall läsarna, som får läsa på svenska i detta fall, meddelat att om de har ”andnöd” så skall de ”isolera sig i största möjliga mån”. Det är samtidigt oklart om migranter uppmanas att ”isolera sig” när de har andnöd.

Innan Törner blev journalist har hon enligt sitt konto på Facebook jobbat som frisör och gått på folkhögskola.

När vi får kontakt med Törner menar hon att hon skrev artikeln efter ett pressmeddelande från Region Stockholm och att en redaktör gav henne denna arbetsuppgift.

Innebär din artikel att somalier är överrepresenterade i smittspridningen?

— Då får du prata om den regionen.

Vad är det som är din egen information i artikeln?

— Det är väl pressmeddelandet.

Om man tittar på Sverige som land är ju smittspridning mycket högre än i hela Afrika.

— Jag har inget större helhetsgrepp på detta.

Om man pekar ut en etnisk grupp som mer lidande bör man väl ha belägg för det?

— Det har jag ju utgått från är det vi skrivit tidigare.

Hur vet du att informationen stämmer, Somalia som land har ju en hundradel av Sveriges dödsfall. Det är väl inte etniciteten som är markören då?

— Nu har jag utgått från en artikel som vi skrivit innan. Då får jag utgå från att det är korrekt.

Pikar Trump och plagierar

I en artikel samma dag försöker Törner lite lättsamt pika Trump för att han skall ha förstört i USA:s ekonomi med sina riktlinjer.

”Nyheten” är dock till största delen plagierad från Marja Andersson som publicerade nästan samma information strax innan.

Törners ”nya” artikel har med exakt samma citat från Trump men är nu registrerad som en ”utrikesnyhet”. Texten: ”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt. I slutet av den här 15-dagarsperioden kommer vi att fatta ett beslut om vilken väg vi vill gå” är ett exakt plagiat, men även ”Amerika kommer återigen och snart vara öppet för affärer” är kopierat.

Andersson skrev att ”riktlinjerna har fått den amerikanska ekonomin att stanna upp” vilket Törner satte i text som ”riktlinjerna visade sig få den amerikanska ekonomin att stanna upp”.

På sociala medier gillar hon framförallt vänsterextrema feministtidningen ”ETC Umeå” som blev nedstängd efter utbrett fusk med presstödet. Det är oklart varför Törner blev anställd som aktivist av SVT.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:10