GRANSKNING. MSB köper in informationstjänster av rappare.

Sveriges televisions somaliedrev tog extra fart runt den 24 mars när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) meddelande att de måste ta in rappare såsom Dree Low och 1.CUZ för att få ut akut krisinformation till migrantgrupper runt om i landet.

SVT:s Amina Adelai får tag i artisten Cherrie som tycker att ”Klasskillnaderna blir tydliga i stunder som dessa”, detta trots att smittspridningen i Afrika och Latinamerika är i det närmaste obefintlig i jämförelse med norra halvklotet.

Cherrie menar vidare att relationen som myndigheter har till somalier är ganska obefintlig, detta trots att somalierna nyttjar svenska myndigheter varje månad för att hämta ut sina bidrag baserat på välkänd massarbetslöshet på runt 80 procent. Hon hoppas nu i alla fall att relationen kan bli bättre och att resurserna för somalierna skall ökas betydligt.

Hälften av de döda är svensk-somalier

Artikeln börjar med att sprida myten och lögnen att somalier är i princip den enda folkgrupp som utsatts för coronaviruset och klippet inleds med ”I Stockholmsområdet är hälften av de som dött i corona svenska-somalier”. Samtidigt finns det inte en enda rapport från svenska myndigheter som bekräftar att etnicitet är en relevant markör medan globala rapporter visar att dödligheten i vita länder är extremt mycket högre än andra.

Cherrie säger vidare att artister i hip-hop och R&B-världen har eftersökts av svenska myndigheter.

Adelai trycker då på och menar att information uppenbarligen inte har nått hela vägen till somalierna och Cherrie tycker att svenska samhället har glömt bort somalierna och påstår att åtta svensk-somalier har dött samma dag i kommunen av 15 totalt.

Cherrie kommer från en kriminell somalisk familj där hennes bror Kalid Abdulle så sent som i februari 2019 blev dömd för utpressning där han samtidigt blev skottskadad. Innan det har den multi-kriminella brodern redan dömts för fyra fall av narkotikabrott.

Adelai får förklara sig

Adelai påstår sig hålla på med ”kulturjournalistik” och vet inget om ”siffrorna”.

Cherrie säger att hälften av de som dött i Stockholm är svensk-somalier. Har du någon källa på det?

— Det var svensk-somaliska läkarföreningen som larmade om detta.

Är det en förening som samlar in statistisk om dödsfall?

— Asså, det har ju ändrats sen dess.

Har den svensk-somaliska föreningen en statistiskinsamlande funktion i det svenska samhället?

— Ja, alltså. Stockholms stad gick väl ut i efterhand och sa något om Järvaområdet.

Klasskillnaderna blir tydliga i stunder som dessa är ditt första citat i artikeln?

— Det är en analys som återkommit i rapporteringen från SVT.

Om man tittar globalt är det fler dödsfall i Sverige än på hela den afrikanska kontinenten. Hur skulle du se det i sammanhanget?

— Ja, mindre resande till exempel. Jag är en journalist som rapporterar nyheter. Journalistik handlar om att föra fram olika åsikter och föra fram en mångsidig debatt som växer fram. Det finns väldigt många åsikter i denna fråga, jag har inget intresse av att ta ställning utan jag jobbar för att föra fram de olika åsikterna.

Ni spelar ju ut ett narrativ om att svenska-somalier är mer utsatta än svenskar?

— Det är ju svensk-somaliska föreningen som har larmat om detta.

Men här pekar du ut en speciell etnisk grupp som mer lidande. Det är ju du som gör detta?

— Det är inte något som jag hittat på. Det är myndigheter och experter som sagt detta. Det hade varit jättemärkligt om jag ifrågasatte denna siffra i det sammanhanget.

Om smittspridningen börjar i Stockholm och Södertälje där extremt många har utländsk bakgrund bor, då stämmer ju inte det hela om man jämför med hela Sverige?

— Jag vet inte. Jag känner mig inte liksom. Jätte.

Smittspridningen kanske börjar där 60 procent är av utländsk härkomst. Om smittspridning av något börjar där oavsett vilken smitta det handlar om så kommer de att vara överrepresenterade på nationell basis?

— Ja, just det. Kanske.

Varför spinner ni narrativet när ni kanske inte har på fötterna? Sverige har ju 50 procent fler dödsfall än hela Afrika. Då kan det ju vara så att det inte stämmer?

— Det är ofta så med nyhetsrapportering. Debatten byggs på. Så i mitt läge hade jag larm om att somalier var mer utsatta.

På global basis stämmer ju inte detta. Nu har det gått fyra månader sen smittan började. Då är det väl dags att följa upp med en korrektion. Somalier är inte mer drabbade än etniska svenskar?

— Jag skall ta upp det med mina redaktörer. Det är mycket möjligt att den är utdaterad.

Varför pratar ni om etniciteten när det ser ut som att etnicitet inte har något med det att göra?

— Jag kan absolut ta in din synpunkt. Vi kan kolla om det har hänt något sen dess.

Detta är ju ett övergripande drev på SVT där man pekar ut olika grupper som utsatta med fokus på etnicitet?

— Jag kan hålla med dig om att man kan kolla närmare på det. Är det verkligen så? Men det är svensk-somaliska läkarförening som sagt att de var särskilt utsatta. Det var mest svensk-somalier som har dött annars hade vi inte rapporterat det.

Man förstorar inte upp en väldigt liten del av verkligheten, till exempel att det är hög smittspridning för somalier i en liten stadsdel i en av 290 kommuner och fokuserar all energi på den datapunkten? Kanske just för att den handlade om somalier? Ser man att Sverige som land har 50 procent fler dödsfall än hela Afrika? Producerar man inte då fejkade nyheter enligt Jan Helins definition?

— Jag håller inte med om din beskrivning. Jag tycker att vi har belyst detta.

När det gäller etniciteter i Sverige som är utsatta i Sverige gäller 100 procent av rapporteringen icke-svenska etniciteter? Ni pratar om svensk-somalier. Det har varit noll artiklar om etniska svenskar.

— Vad är det du då efterfrågar?

Om man pratar om olika etniska grupper som är utsatta så måste man kunna prata om referenspunkten, alltså svenskar.

— Det var ju 6 av 10 som hade dött som var svensk-somalier. Du tycker inte att det sticker ut lite där?

Frågan är om det stämmer. Det är en 31-årig somalisk läkare som påstått detta.

— Det är klart att det stämmer. Hon har ju arbetat och mött de här personerna. Det är väl rimligt att hon har koll.

Det baseras ju enligt henne själv på ryktesspridning inom den egna folkgruppen där folk har berättat. Har hon satt samman data själv har hon väl brutit mot patientsekretessen?

— Det är klart att man alltid skall tänka flera gånger om. Det är också viktigt att man hör av sig om man har tankar och funderingar. Jag får ta upp den här frågan med mina redaktörer.

Där kan du hänvisa till Hanna Stjärne. Enligt henne är det det ärliga uppsåtet som journalistik är. Att man skall komma så nära sanningen som möjligt. Har man då 50 procent fler dödsfall i Sverige än 1.2 miljarder afrikaner så har man ju hela missat bollen.

— Jag jobbar med kulturjournalistik så jag inte alls varit involverad i de siffrorna.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:09