GRANSKNING. Letar medlemmar av utsatta folkgrupper i Rinkeby.

Mattias Lodding deltog i ”somaliedrevet” med två artiklar, en som han producerat på egen hand och en tillsammans med Michelle Derblom Jobe som bland annat hyllat informationskampanjer om covid-19 i tvättstugor på tolv olika språk.

Somaliedrevet verkar gå ut på att SVT skapar ett ”nationellt larm” baserat på rykten och lösryckt information om somalier som sedan skall följas upp av fler medarbetare, både lokalt och på riksnivå. I nuläget har minst 15 ”journalister” skrivit om den somaliska folkgruppen i förhållande till coronaviruset.

Lodding får frågor om sin ”journalistik”:

Hur hamnade fokus på Kista/Spånga/Tensta?

— Det var hög smittspridning och många döda där.

Var det någon speciell grupp som hade drabbats?

— Det gick ju svensk-somaliska läkarförbundet ut med.

Tror du att informationen om svensk-somalier stämmer?

— Det var ju när vi inte hade så många dödsfall som svensk-somaliska förening gick ut med det. Jag har ingen aning om hur det ser ut nu.

Det var ju bara 15 dödsfall i det läget, då kan man väl inte prata om statistik?

— Det kan man väl göra från det underlaget som man har.

Men om smittspridningen börjar i Stockholm-/Södertälje-området då kommer ju alltid folk med invandrarbakgrund vara överpresenterade på nationell basis?

— Hur menar du då? Vi vet ju inte vart det har startat. Det var ju nått fall i Småland.

Om smittspridningen i Europa börjar i Italien då innebär väl det inte att du har en ”relevant överrepresentation” av italienare på Europeisk nivå utan bara att smittan startade där?

— Ja, jag förstår inte vad du far efter. Jag jobbar ju med Stockholmsnyheter. Vi har gjort nedslag där smittspridningen är som störts. Vi för ju inte statistik på etniska grupper.

Folkhälsomyndighetens statistisk som du refererar till den är ju på nationell basis, inte på Stockholmsbasis?

— Så var det nog, det stämmer.

Kan du bekräfta att dina artiklar är en förlängning av Rebecca Randhawas artikel om svensk-somalier?

— Så kan man se det.

När det gäller överfallsvåldtäkterna, är det den svenska folkgruppen som är lidande?

— Den frågan har inte jag bevakat.

Fariah Idle hyllas som hjälte för att hon pratar med somalier

Lodding producerade den 7 april ett hyllningsreportage för en somalisk kvinna som skall ha försökt sprida information om viruset på sitt eget språk till pensionärer som de tagit till Sverige för att leva på svenska skattebetalare. I intervjun undrar Lodding varför det tog så lång till för somalierna att ta det hela seriöst. Fariah Idle skyller då på svenska myndigheter.

Det är oklart från reportagen om somalierna har gjort något nämnvärt för etniska svenskar som nästan helt uteslutande försörjer dem med bidrag.

Vänsterextrema läslustar och olaglig radiokanal

På sociala medier följer Lodding ”Stiftelsen The Global Village” som vill stärka delaktigheten, demokratin och gemenskapen i samhället i stort och i synnerhet i socioekonomiskt utsatta områden och den feministiska tidningen KIT. Hans partner Emma Erlandsson tar steget längre och visar sitt stöd för ”Socialistiskt Forum”

Lodding skall enligt uppgift vara med och driva en olaglig radiostation som heter ”Retreat Radio”. Någon ansvarig utgivare finns i alla fall inte registrerad med Myndigheten för press, radio och TV.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:12