GRANSKNING. Somalier får specialutbildningar i grupper om tre.

Den 30 mars skrev Carl Bruno Tersmeden en artikel om hur svårt coronakrisen har drabbat somaliska analfabeter som idogt studerar för att komma i arbete och reducera folkgruppens arbetslöshet från runt 80%.

Enligt Tersmeden har ”eleverna nu fått låna datorer att ta med sig hem” men detta räcker inte eftersom massa av dem är analfabeter. Åsa Andersson Rosin som är SFI-lärare säger att man inte blir ”digitaliserad” för att man har en dator i handen. I hans text kan man även utläsa att de ”ofta aldrig jobbat med dator tidigare och har inget internet hemma”.

SFI har därmed insett det ohållbara i att hålla på med distansundervisning för analfabeterna och låter dem istället komma in i grupper om tre för att kunna arbeta med en privatlärare. Elever kommer tydligen tillbaka och påstår att datorn är ”trasig”.

Tersmeden utvecklar på telefon:

Svårt för analfabeter att klara distansundervisning är din rubrik. Är detta ett humorinslag?

— Nej, man försöker ju göra väldigt enkla datorprogram som skall gå att använda med symboler och så där.

Ok, så nyhetsvärdet ligger alltså i detta?

— Ja, precis. Absolut.

Du menar också att de inte har internet? 20 GB kan man väl få för någon hundring i dag eller hade de inte telefoner?

— Nej, de lånade lärarens telefon i reportaget.

Han menar vidare att han har tagit ett eget initiativ till artikeln. Han tycker inte heller att artikeln målar ut somalier som mer analfabetiska.

Har du någonsin gjort ett reportage om att etniska svenskar är mer utsatta?

— Jag brukar väl inte göra reportage om etniska grupper. Det låter lite märkligt.

Drevade för att tågstation skulle bli bostäder

Under 2014 hade tydligen Linköpings järnvägsstation problem med att uteliggare flyttat in i lokalerna, något som Tersmeden tyckte va en bra idé. När han intervjuade säkerhetschefen som förklarade hur ett civiliserat samhälle fungerar och varför en tågstation inte är en övernattningslokal svarade Tersmeden: ”Varför? Det är ju varmare än ute.”

När man läser och ser Tersmedens reportage får man ibland intrycket av att han driver med SVT som organisation och spelar en halvt sinnessjuk kommunist för att kunna överleva helvetet på sin arbetsplats. Detta motbevis dock av intervjun.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:17