GRANSKNING. Marknadsför ständigt somalier som änglar.

Lars Adolfsson med SVT i Sörmland har en historik av att marknadsföra somalierna och pressa på för mer resurser till denna folkgrupp i Sverige som till största delen bara är arbetslös. I ett snyftreportage från 2019 vill till exempel Adolfsson reda ut vart de somaliska barnen skall gå på helgerna och marknadsför ”Somaliska ungdomsnätverket”.

Olika svenska myndigheter öser pengar över verksamheten som bland annat fått 35 000 kronor från Eskilstuna kommun för en somalisk kulturfestival, men även 35 000 kronor för det vänsterfeministiska projektet ”Girls Can”. Svensk-Somaliska Ungdomsförbundet i Norden fick annars minst 2,5 miljoner kronor av MUCF bara under 2018.

Under början av 2020 producerade han även ett program där somalier fick klaga på att de inte hittade till gymmet, vilket tydligen motiverade en satsning i kommunen.

Hyllade ”svensk”-somalier som skänkte mat

Att svenska folket aldrig formellt har blivit tackade av SVT för att de tillför den somaliska folkgruppen miljardbelopp i form av socialbidrag och annat varje år verkar inte bekymra Adolfsson som den 2 april såg sin chans att hoppa på SVT:s ”somaliedrev” där folkgruppen växelvis framställs som coronavirusets enda offer eller hjältar av något slag.

Somalierna skall enligt Adolfsson ha samlat ihop 6 500 kronor som de inköpt 45 matlådor för och gett till ”vårdpersonal”. Klippet som ”journalisten” har komponerat har vacker pianomusik som bakgrund när tre somalier går in med sina matlådor. Det är oklart om personalen på infektionskliniken åt upp maten eller slängde den, men på klippet ser de märkbart beklämda ut.

Adolfsson får utveckla sitt deltagande i SVT:s rasdrev

Varför pratar ni om en etnisk grupp?

— Denna etniska gruppen har ju inte det allra bäst ställt. Det lilla man hade gav man bort till andra.

De har ju fått miljonbelopp i bidrag till sina föreningar?

— Jag tycker inte det hör ihop.

Är nyhetsvärdet att somalier har väldigt lite pengar, normalt sett?

— Nej, det är det inte. Utan att de vill ge.

Etniska svenskar understödjer vården med hundratals miljarder per år? Upp till 60-65% av sina inkomster förs över till staten.

— Jag tror att du får återkomma till vår redaktör.

Varför ta upp 6 500 kronor om svenskar tillför mångmiljardbelopp samtidigt som vi även betalar miljardbelopp i bidrag till somalierna. SVT har ju själva rapporterat att de till 80% är arbetslösa?

— Jag vet inte vad du är ute efter. Om du fixar en grupp som ger matlådor så kanske vi kan skriva om det.

Varför benämner du somalier som en etnisk grupp och inte svenskar?

— Det är en intressant aspekt.

Adolfsson menar sen att de har skrivit om etniska svenskar som lidande av coronaviruset och hänvisar till en artikel om orten Högsjö. Det visar sig dock att de lidande endast utpekas i form av ”medlemmar i ortens PRO-grupp”, en organisation som kan betraktas som en kampgrupp för Socialdemokraterna.

Det finns alltså två grupperingar som kan lida eller hyllas i Adolfssons grupps i nyhetsrapporteringen, Socialdemokraternas aktivister och somalier.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:20