GRANSKNING. SVT resursdrevar för ”svensksomalier” under coronakrisen.

Erika Walukiewicz var relativt tidigt ute, precis som flertalet av SVT:s vänstervridna redaktioner, med att sprida narrativet att ”somalier dör och det är svenskarnas fel” och släppte den 3 april två artiklar på ämnet.

Oroliga somalier skall informeras

Enligt Walukiewicz:s ena artikel har Norrtälje kommun avsatt resurser för att ”den lokala profilen Hinda Ali Hassan skall producera informationsfilmer på somaliska. Det skall tydligen pågå en stor informationsinsats över hela landet där migranter anställs för att prata sitt eget språk. Detta efter ett massivt nationellt drev av bland annat SVT.

Walukiewicz skriver vidare i sin artikel att ”många dödsfall i corona kopplats till den svensksomaliska gruppen” och låter sen den somaliska kvinnan Ali Hassan sprida rashat mot svenskar där hon säger att ”är jag sjuk så blir jag inte accepterad som en svensk som är sjuk”. Vidare menar somaliskan att svenskar inte ”tar hennes sjukdom på allvar”. Det anförs sen att kommunen nu skall ”stödja dem i deras rätt till vård”.

I videoklippet får Ali Hassan ösa rasistanklagelser över svenskar baserat på att en tant bett henne backa på McDonalds. Hon menar att förut var det ”kineser, nu somalier”. Enligt SVT är de största språken i Norrtälje ”arabiska och tigrinja”, men det finns många andra språk. Kommunens målsättning är att kunna producera så många informationsfilmer som möjligt.

Under tiden som SVT ”hårddrevar” med stora delar av personalstyrkan för att alla kommuner skall översätta information till över 12 olika språk för distribution i bland annat tvättstugor, dör i skrivande stund hundratals svenska pensionärer av kvävning på bland annat ålderdomshem, detta ofta utan nämnvärda vårdinsatser.

Startar hatdrev mot politiker efter ett enda vittnesmål

Efter Ali Hassan:s vittnesmål om att hennes sjukdom inte tas på allvar av svensk sjukvård har nu Walukiewicz dragit slutsatsen att utlandsfödda generellt upplever att de inte blir tagna på allvar av svenskar när de söker vård. Hon kontaktar därför Vänsterpartiet som direkt håller med henne och hon ställer därefter Anna Starbrink från Liberalerna mot väggen i ett videoklipp om den nu ”bekräftade rasdiskrimineringen” i svensk sjukvård.

I börjar av klippet menar Anna Sehlin från Vänsterpartiet att människor inte kommer våga söka sig till vården. Sehlin får bland annat sprida ryktet att utlänningar till skillnad från svenskar har uppmanats att kissa i burkar. Om man läser lätt mellan raderna menar också Sehlen att svenskar får privata sjuktransporter efter provtagning för coronaviruset medan utlänningar för nöja sig med kollektivtrafiken. Starbrink ser därefter ”allvarligt på kritiken” i inslaget.

På sociala medier gillar Walukiewicz ”Argument mot rasism, näthat och intolerans”, Miljöpartiets tidning Syre, feministpublikationen KIT och även den stora presstödsfuskande gruppen ETC-tidningar som leds av den vänsterextrema bidragstagaren Johan Ehrenberg.

Ansvarig utgivare kommenterar

Geronimo Åkerlund, som är redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Stockholm, menar att SVT är helt neutrala och inte alls väljer ut sina nyheter för att trä på olika grupper offerkoftor.

Det är avvikelser man berättar om. Det är ett äldreboende i Solna, det är syrisk-ortodoxa i Sundbyberg, det är svensk-somalier i Järva. Här ser vi att de är väldigt överrepresenterade säger han.

Om man nämner en utsatt etnisk grupp men aldrig nämner etniska svenskar. Då håller man väl på med aktivism?

— Om etniska svenskar var mer drabbade skulle vi givetvis skriva om det. Men de följer ju befolkningstotalen så varför skulle vi kunna bryta loss dem?

Sverige som land har 50 procent fler dödsfall än Afrika som kontinent. Du kan ju jämföra etniska svenskar med Afrikas alla grupper och då är svenskarna mer utsatta. Ni kan ju ta en global vinkel?

— Vi har skrivit jättemycket om Sverige.

Sverige är ett land, inte en etniskt grupp

[Red. Anm.: Det är möjligt att Åkerlund fick panik efter denna fråga då han började därför svamla osammanhängande]

— Om det visar sig att etniska svenskar avviker från befolkningstotalens utveckling då är man något på spåren.

— Vi skriver inte om grupper för att de är etniska grupper. Om det visar sig att motorcyklister är överrepresenterade så kan vi skriva om det.

Hur många slöjbeklädda kvinnor har muslimska migranter våldtagit i förhållande till etniska svenskar?

— Det var en mycket konstig fråga.

SVT som organisation har inte skrivit en enda artikel om att etniska svenskar skulle vara mer lidande än en annan grupp de senaste 10 åren enligt sökningar på deras hemsida. Troligtvis har de aldrig gjort det under organisationens historia.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:21