GRANSKNING. SVT:s afghandrev verkar ha oändligt med resurser.

Den 17 april oroar sig Karin Rader över afghanerna igen i en artikel, precis som nästan alla hennes vänsterextrema kollegor. ”Ensamkommande riskerar att bli hemlösa” basunerar hon ut i rubriken och försöker sen förklara just hur denna folkgrupp drabbas på ett ”orättvist” sätt av coronaviruset.

Enligt texten skall de frivilligt redan har lämnat sina hem eftersom de bodde med gamla personer.

Kom ensamma till Sverige

Afghanerna som Rader menar ”kom ensamma” till Sverige jobbar båda i hemtjänsten. Elisabeth Rundqvist asylaktivistgruppen Uppsalastödet berättar i ett videoklipp att kommunen nu måste kliva in och ”ta sitt ansvar”. Det är oklart om alla svenskar som jobbar på infektionskliniker kommer få hotellrum under krisen eller om de skall smitta sina familjer. Det står också oklart om alla svenskar som jobbar inom hemtjänsten eller på andra sätt kommer i kontakt med många äldre kommer att få separat boende av Sveriges kommuner.

Den ena afghanen bor med en person född 1968 men detta nämner inte Rader i sin artikel.

Sätter press på kommunen

Aktivisten Rader sätter press på kommunen och ringer Ola Jeremiasen, tillförordnad socialdirektör på socialförvaltningen, och undrar varför afghanerna inte har privata boenden med kommunens resurser, detta trots att Uppsala har väldigt långa tider för bostadskö.

Redaktören på SVT Uppsala, Rufus Jägemar, försöker förklara:

Artikeln kan tolkas som att ni vill sätta press på kommunen att skaffa bostäder åt afghaner?

— Tolkningen ligger väl hos åskådaren.

Om ni kontaktar asylaktivister [Uppsalastödet] om något gällande ”utsatta afghaner” och gör en nyhet av det, är inte det ganska märkligt?

— Just det ämnet är ganska mångfasetterat.

Den här artikeln är alltså ren journalistik? Det finns inga undertoner av ”aktivism”?

— Du kan få prata med ansvarig utgivare om. Sveriges television är ”public service” och arbetar alltid efter objektivet och saklighet.

I runt 75 artiklar har SVT:s personal utmålat personer med en icke-svensk etnicitet som speciellt lidande av coronakrisen. Kan du hitta en enda som pekar ut etniska svenskar som lidande i någon mening?

— Av vilken anledning skulle jag göra det? Vi har aldrig någonsin påstått att en enskild grupp är mer lidande än någon annan.

Vänsterextremist som hyllar Che Guevara

På bloggen Framtidsjorden hyllar Rader den marxistiske revolutionären Che Guevara och flera andra personer som helt ekonomiskt ödelagt stora regioner i Latinamerika med kommunism och våld.

Redaktören Rufus Jägemar försöker återigen förklara:

Tror du att folk som ställer sig bakom revolutionär kommunism har en agenda?

— Jag är inte personalansvarig.

Samtalet kopplas därefter vidare till ansvariga utgivare Daniel Legue som menar att de inte alls försöker sätta press på kommunen.

Varför ta upp att de är ”ensamkommande” eller afghaner?

— Det var en av alla coronavinklar som vi hade.

Den här artikeln har inget med asylaktivism att göra?

— Nej, inte som jag ser det.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:29