GRANSKNING. Hysteriskt ”dagsdrev” om surrogatbarn.

En annan viktig grupp för SVT att identifiera som utsatta i coronatider är ”surrogatbarn” – en olaglig verksamhet i Sverige. I tre artiklar samma dag fokuserar Josefin Lennen Merckx svenskarnas skattepengar på detta. Att ingen kan flyga och att myndigheter är stängda över i princip hela jordklotet framstår som ovidkommande för henne som larmar hårt om utsattheten.

Barn fast med surrogatmamma i Ukraina

Merckx verkar näst intill chockad över att internationella adoptioner inte flyger på som vanligt och påpekar att föräldrarna är ”märkbart stressade och oroliga”. Hon påpekar vidare att de inte har råd med privatplan på 150 000 kronor och att en sjuksköterska kostar ”2 000 kronor per dygn” eller 60 000 på månadsbasis, alltså i ett land där en sjuksköterska skulle får nöja sig med de inkomsterna över en halvårsperiod eller längre. Hon kontaktar också UD:s presstjänst och undrar varför barnen inte flygs hem via diplomatiska vägar.

Nytt larm samma dag – ”UD får kritik”

I en annan artikel samma dag påstår Merckx att ”adoptivföräldrar är nöjda med UD:s hjälp”, vilken skall ha inneburit att de skyndat på med pappersarbetet för ”sista flyget hem”. I denna påpekar hon helt plötsligt att ”surrogatarrangemang är inte tillåtna i Sverige”, något som hon helt utelämnat i sin första drevartikel. Föräldrarna skall nu kräva evakueringsflyg trots detta. Även i detta fall kontaktar hon UD för att klaga över att statens resurser inte ställs till deras förfogande.

Tredje larmet samma dag

I ytterligare en drevartikel samma dag menar Merckx att epidemin satt ”käppar i hjulet för ett stort antal svenskar som blivit föräldrar via adoption eller surrogatarrangemang”. I denna artikel är adoptivföräldrarna helt plötsligt inte nöjda utan har också drabbats av resestoppen. Inte heller i denna artikel nämner hon att surrogatmammor är otillåtna, något som borde nämnas då hon vid upprepade tillfällen ställt UD mot väggen om hjälp gällande dessa aktiviteter i andra länder.

På sin personliga Facebooksida oroar hon sig mycket över skönhetsoperationer som tydligen har gått snett. Hennes dotter Beatrice har en skylt som säger ”I SUPPORT TRANS RIGHTS” högst upp på sin sida, någon som hennes far Maarten Merckx har gillat. Enligt folkbokföringen har Beatrice sitt juridiska kön registrerat som ”kvinna”. ”Hon” bor själv i en bostadsrätt i Uppsala separat från övriga familjen.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:35