GRANSKNING. Mellanösternkorrespondenter hittar flera lidande folkgrupper i coronakrisens spår.

Stina Blomgren är utsänd av SVT och boende i Libanon där hon bor tillsammans med sin man Jon Hedenström. Enligt uppgift producerar hon sitt material tillsammans med Pernilla Edholm och på SVT:s hemsida framgår att hon har producerat 77 artiklar de senaste fyra åren. Hon har nu hittat flera etniska och religiösa specialgrupper vars lidande, på grund av coronaviruset, måste lyftas fram på förstasidan.

Oroar sig över IS-anhängare i Syrien

I en artikel från mars påpekar Blomgren att Syrien har något som kallas för Al Hol-lägret. Enligt henne bor det ”70 000 IS-anhängare och deras familjer” i området och på grund av hennes oro för dem har hon därför kontaktat läkare som är på plats. Han verkar dock inte kunna lugna SVT:s anställda med någon positiv information utan påpekar att det ”inte finns testkit för coronavirus i hela den vidsträckta kurdkontrollerade delen av Syrien”. Blomgren utvecklar sen sin artikel med att påpeka att IS-anhängarna saknar ”filtar, rent vatten och mediciner”.

Hon oroar sig också över ”överfulla läger nära gränsen till Turkiet” och svamlar om att Ryssland medvetet skall ha bombat sjukhus.

Även jätteorolig för Gaza och ortodoxa judar

I två andra artiklar påpekar hon att det palestinska området Gaza bara har ett ”80-tal respiratorer” på 2 miljoner invånare och tror att ”hela sjukvårdssystemet” kan kollapsa på grund av detta.

Gällande Israel torgför hon de ortodoxas utsatthet. Enligt henne är denna undergrupp bland judarna ”hårt drabbade”. Hon motiverar detta med att det är speciellt ”trångbott och fattigt” bland dem och att de inte vill följa statens föreskrifter.

Samtidigt har Sverige som land fler dödsfall än hela Afrika, vilket kan indikera att etniska svenskar är en svårt utsatt folkgrupp, men detta har SVT ännu aldrig rapporterat om. Många debattörer har därför på senare tid frågat sig hur många etniska svenskar som måste dö innan SVT:s personal slutar använda deras tortyrliknande frånfällen för asylaktivism.

Vänsterextrema tendenser på sociala medier

Blomgren nyttjar sig brett och öppet av sociala medier där hon bland annat hyllar Katarina Taikon vars romska släkt har en överpresentation i fängelsevistelser med runt 40 000 procent och som har utsatt etniska svenskar för oerhört lidande och ekonomiska förluster över hundratals år. Hon gillar också Ali Alabdallah som skriver om ”våra nyanländas perspektiv, tankar och utmaningar som möter dem i sina vardagen i Sverige”. Hennes man Jon Hedenström tycker det är viktigt att lägga ut bilder där hakkorset kastas i en soptunna, och han har en jättelik moské som bakgrundsbild på sin Facebookprofil.

Båda verkar vara folkbokförda i Sverige trots att de inte bor här och ackumulerar därför möjligtvis garantipension och andra förmåner som man får som ”bosatt i Sverige”.

SVT:s växel har ingen möjlighet att koppla telefonsamtal till Blomgren och hon har lämnat ett e-mail från 8 maj obesvarat.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:04