GRANSKNING. Informationsdrev för migranter i Borås.

Per-Olof Stjärnered fick tidigt ansvaret att täcka Borås för SVT där invandrarnas insatser för att stoppa coronaviruset skulle fortsätta på förstasidan.

Enligt hans artikel finns det tre anställda stadsdelsvärdar i Norrby som pratar arabiska, persiska och somaliska, som alla tycker att deras arbete är jätteviktigt. Arbetet genomförs enligt reportaget till fots där viktig information om viruset handlevereras till folk med mörk hudfärg. Till skillnad från svenskar behöver nämligen staten och kommunerna informera utlandsfödda genom att handgripligen jaga dem på stan.

Kampen för migranternas överlevnad fortsätter

Enligt Stjärnered räcker det dock inte att informera för fots i Norrby utan projektet skall fortsätta i Hässleholmen. När han samtalar med Sami Kreutz, enhetschef för trygghetsinsatser, påstår han att de har många analfabeter i Borås och i klippet syns hela fem anställda som skall ut och leta medlemmar av sina egna folkgrupper. Kreutz meddelar vidare att de fått styra upp migranterna rejält eftersom de bara tvättar händerna en gång om dagen, vilket inte räcker nu i coronatider.

Det är oklar om Borås kommun har informerat svenska pensionärer eller om de förlitar sig på nyhetssändningar för detta. Det är också oklart om de har punktmarkerat döva svenskar eller om de tänkt på svenska dialekter. Material från svenska myndigheter i alla fall tillgänglig på minst två olika kurdiska dialekter, men även lokala dialekter som pratas av en minoritetsbefolkning i Etiopien.

Efter många om och men svarar Stjärnered, som skall vara en av två anställda på redaktionen i Borås.

Hur många värdar var det som var ute i Borås?

— Det var ett tiotal.

Var det en redaktör som hade skickat ut dig?

— Jag tror att det var redaktören.

Gick informationsspridningen bra?

— Det är omöjligt att säga. Det är kommunen som ville informera.

Om Sverige har 50 procent fler dödsfall än hela Afrika; varför låta någon påstå att det är socioekonomiska orsaker i Sverige?

— Jag rapporterar det jag fick från min redaktör.

Det är väl du som låter dem vädra sig ganska fritt i din artikel?

— Vi gör massa reportage. Jag tycker du skall höra av dig till ansvarig utgivare. Det handlar om att de vill informera på andra språk än svenska.

Man får väl ha kritiska frågor när man gör ett reportage?

— Det är bättre att du tar detta med ansvarig utgivare.

Jag tycker att det är bättre jag tar med den som skrivit artikeln. Det är du som utmålar utlänningar som mer utsatta på grund av cononaviruset.

— Det handlar om en informationsinsats.

Men om etniska svenskar inte kan lida varför rapportera om andra etniska grupper?

— Vi rapporterar om det som kommunen gör.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:05