UTRIKES. Finlands före detta president Tarja Halonen sade i Yles Morgonettan att hon är beredd att överväga ett förbud mot ”nazistsymboler”, men att ett förbud ändå inte kommer att räcka.

Under en pågående nationalsocialistisk demonstration i Helsingfors i torsdags angreps demonstrationståget av kravallpoliser som grep fanbärare och beslagtog hakkorsfanor, trots att hakkorset är lagligt och att fanbärarna inte ens misstänktes för något brott. Dagen efter, det vill säga under fredagen, väcktes en debatt bland riksdagsledamöter om huruvida hakkorset kan förbjudas att visas på offentliga platser.

På lördagen gästade Tarja Halonen Yles program Morgonettan, där hon blev tillfrågad om vad hennes åsikt i frågan var. Den före detta presidenten menade att det var ”förskräckligt” att se ”nazistflaggorna” i Helsingfors.

— Det kan bero på att folk inte känner historien. Det är farligt, sade Halonen under utfrågningen.

Enligt Talonen är ”nazistsymboler” inget att leka med. När hon fick frågan om huruvida förbud är rätt väg att gå har hon ingen klar åsikt, men hon är beredd att överväga det. Halonen anser att ett förbud av politiska symboler, åsikter och organisationer skulle vara mer i linje med hur det är i andra europeiska länder, men hon menar även att lagstiftning inte biter på de underliggande värderingarna.

Källa:
Tarja Halonen är beredd att överväga ett förbud mot nazisymboler


  • Publicerad:
    2018-12-08 15:30