UTRIKES Jack Maxey, tidigare podcastkollega till Steve Bannon, hotar nu att släppa 450 gigabyte filer från Hunter Bidens skandalomsusade laptop.

USA:s president Joe Bidens son, Hunter Biden, hamnade inför det amerikanska presidentvalet i blåsväder då information från hans dator – som han glömt hämta från en reparatör – publicerades i tidningen New York Post.

Filmer på datorn, som offentliggjorts på olika sätt, har bland annat visat hur Hunter Biden umgås med prostituerade och röker en okänd substans i en så kallad crackpipa.

På datorn fanns även epostmeddelanden och annan information rörande det ukrainska företaget Burisma, som pekats ut som inblandat i en korruptionshärva med Biden-klanen.

Det hela tystades dock ned av sociala medier som Twitter och Facebook, som förbjöd eller aktivt minskade spridningen av New York Posts granskning, samtidigt som en grupp av 50 tidigare anställda inom underrättelsetjänster hävdade att materialet var rysk valpåverkan och påhittat. Detta påverkade sannolikt utgången i valet till Joe Bidens favör. Nyligen har dock New York Times erkänt att konkurrentens avslöjande om datorn var korrekt.

Bannon-kollega hotar släppa innehållet

Nu kan innehållet i skandaldatorn bli offentligt. Enligt tidningen Daily Mail planerar Jack Maxey, tidigare podcastkollega till Steve Bannon – i sin tur tidigare närstående Donald Trump – att offentliggöra innehållet. Maxey delade under våren 2021 med sig av innehållet i datorn till republikanen Chuck Grassley och tidningarna Washington Post och New York Times, förutom Daily Mail.

Efter att ha delat med sig av innehållet i datorn, som han från början fått av Trumps advokat Rudy Guiliani, ska mystiska saker ha börjat hända. Svarta stadsjeepar ska ha synts till frekvent utanför Maxeys bostad, samtidigt som kontakter han delat med sig av innehållet till – tidigare verksamma inom underrättelsetjänster – ska ha fått märkliga telefonsamtal.

Maxey ska även ha fått rådet att publicera en del av innehållet för att visa att han kunde släppa mer, som en slags livförsäkring, vilket han gjorde genom att ladda upp material på fem olika dropboxkonton som inom någon timme stängdes ner. Maxeys teori om detta är att den amerikanska regeringen scannar av nätet efter dessa filer för att få bort dem så fort som möjligt, samtidigt som han konstaterar att barnpornografi kan spridas då man ”inte kan titta på innehållet” på dropboxkonton.

Flydde till Schweiz

Jack Maxey befinner sig nu i Schweiz, där han säger sig arbeta med IT-experter för att återskapa så mycket material som möjligt från den hårddiskkopia han har.

— Jag kom hit för att göra en forensisk undersökning av Hunters dator i säkerhet i ett land som fortfarande respekterar mänsklig frihet och de liberaldemokratiska principerna, säger Maxey till Daily Mail.

Hittills ska 450 gigabyte material ha återskapats, varav 80 000 filer ska vara bilder och filmer. Därutöver ska 120 000 epost-meddelanden finnas bland filerna. Dessa siktar Maxey på att publicera inom några veckor i en sökbar databas på nätet.

Maxey menar att nedtystandet och myndigheternas passivitet kring datorns innehåll är ett problem som är förankrat i båda de stora partierna i USA. Genom att offentliggöra materialet hoppas han kunna påverka valutgången så att varje sittande representant och senator byts ut, då dessa enligt Maxey är en del av problemet.