Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Tommie Lindhs mördare i rätten: “Jag är inte kriminell – jag är missförstådd”

Av Redaktionen, 2020-10-10
redaktionen@nordfront.se

HÄRNÖSAND. Under sista dagen av Tommie Lindh-rättegången fick Abubaker Mohamad Awad kommentera Kriminalvårdens utredning av honom.

Nordfront har tidigare skrivit om Kriminalvårdens yttrande om Abubaker Mohamad Awad, som åtalats för mordet på Tommie Lindh samt två våldtäkter och ett mordförsök. Utredningen genomfördes av Kriminalvården tidigt under förundersökningen och syftar till att rekommendera vilket typ av påföljd som Abubaker kan vara lämplig för.

När utredningen gjordes hävdade Abubaker att han inget minns från natten då han mördare Tommie Lindh och Kriminalvården menade bland annat att Abubaker uppvisar ”kriminella värderingar” med tanke på hans tidigare domar, däribland en sexualbrottsdom, och att han med tanke på sina alkoholproblem inte var lämplig för samhällstjänst.

Under sista dagen av rättegången läste kammaråklagare Stina Sjöqvist upp Kriminalvårdens utredning. På Abubakers försvarare Elina Eliassons förslag gavs han också möjlighet att kommentera yttrandet eftersom detta författades tidigt i utredningen, något som Abubaker nappade på.

— Först och främst är jag ingen sån här kriminell så här, som hon läste, som det kallas. Det sexuella ofredandet var en fel dom, som jag sa tidigare. Stölden var ett missförstånd, menar Abubaker.

Det sexuella ofredande som Abubaker syftar på är den dom från 2016 där han dömdes för att ha trakasserat en 14-årig flicka genom att ta på hennes bröst och underliv såväl utanpå som innanför hennes kläder samt hållit fast [flickan], tryckt upp henne mot en vägg och slickat henne i ansiktet”.

— Det enda brottet jag har begått av de fyra punkterna hon läste upp det var det här om narkotikabrott. Jag hade rökt så här, de hade tagit mig sen. Det känner jag till sedan tidigare, berättar han vidare.

Abubaker menar också att han har lidit under sin häktningstid.

— Det var jobbigt. Förjävligt.

Han ska också ha råkat starta brandalarmet under sin första dag som häktad.

— Alltså jag har ingen aning om det här med häkten och grejer. Första dagen där jag råkade slå på brandalarmet så här, istället för den här signalgrejen, berättar Abubaker.

Men allt har inte heller varit dåligt på häktet för Abubaker.

— Men annars så är personalen trevlig och jag känner de flesta som jobbar där, så det är okej ändå. Men man skäms så klart att se dem, alltså personer man ser utanför. Klasskamrater och sånt, avslutar han sin utläggning.

Under sista rättegångsdagen blev det också klart att åklagaren yrkade på livstids fängelse för Abubaker.


  • Publicerad:
    2020-10-10 13:08