MORALKOLLAPS. Här är tränaren som smygfilmade flickor i duschrummet på badhuset i Mölndal och la ut bilderna på nätet. Utöver detta skickade han nakenbilder på sig själv och bilder på sitt könsorgan till tre flickor, där de två yngsta bara var 12 och 13 år gamla.

Anton Welliver. Kvinnorna på illustrationsbilden har ingenting med domen att göra.

För knappt två månader sedan dömdes 22-årige Anton Welliver (19950216-4552) för att under våren 2017 ha filmat och fotat flickor i duschen på badhuset Åbybadet i Mölndal samt för att under 2016 och 2017 skickat nakenbilder av sig själv till tre flickor. Han dömdes för kränkande fotografering, grovt förtal och sexuellt ofredande.

Welliver var vid tiden för brotten aktiv simmare klubben och hade de senaste åren även arbetat som tränare i klubben och som badvakt på Åbybadet. Han filmade och fotade flickorna från en städskrubb i anslutning till damernas duschrum som badhusets personal har tillgång till. Mellan duschrummet och städskrubben finns en dörr där det var en flera centimeter bred glipa nedtill mellan dörren och golvet. Det var genom den glipan som Welliver filmade flickorna.

Minst åtta flickor blev filmade och fotade under ungefär 15 minuters tid. I domen beskrivs detta.

”Målsägandena var unga när bilderna togs, de flesta av dem 13-16 år, någon av dem något äldre. Bilderna har varit av utlämnande karaktär. De har lagts upp på ett Tumblr-konto på internet. Kontot har varit öppet vilket har inneburit att i stort sett alla internet-användare världen över har kunnat se bilderna, kunnat länka till dem eller till sig själva ladda ner dem. I flera fall har Anton Welliver taggat bilderna med målsägandenas namn. Enligt tingsrätten framstår det som uppenbart att Anton Wellivers handlande att lägga ut bilderna på internet varit ägnat att utsätta målsägandena för andras missaktning.”

Welliver dömdes även för tre fall av sexuellt ofredande för att ha skickat bilder på sitt könsorgan till tre flickor, av vilka två var minderåriga. De två minderåriga var bara 12 och 13 år gamla.

I domen kan man läsa vad den 12-åriga flickan berättar.

”MJ har berättat i huvudsak följande. På Snapchat ”add:ade” hon en person som hade add:at henne men som hon inte visste vem det var. När hon hade gjort det, skickade personen tre bilder till henne. Hon öppnade bilderna och såg bilder på personens penis. Bilderna var tagna när personen låg i sängen och med hjälp av en spegel. Bilderna kom från ett konto med profilnamnet ”michaelbryan” följt av några siffror. Hon tyckte att det kändes obehagligt så hon klickade bort bilderna och blockerade personen. Dagen efter berättade hon för MH. MH sa att det var Anton Welliver som hade kontot med profilnamnet ”michaelbryan”. Hon vågade inte berätta om bilderna för sina föräldrar eftersom hon trodde att de skulle bli arga.”

Till den 13-åriga flickan skickade han 15-20 nakenbilder. Även på dessa syntes hans könsorgan.

Enligt Göteborgs tingsrätt har Anton Wellivers samlade brottslighet ett straffvärde som svarar mot fängelse tre månader, men då han var tidigare ostraffad och då rätten inte tror att han kommer att återfalla i brott så valdes som påföljd villkorlig dom kombinerat med samhällstjänst om 100 timmar.

På Anton Wellivers Facebook fanns denna bild som visar att han sympatiserar med HBTQP-agendan.

Welliver döms även att betala skadestånd till flickorna som blev fotade och filmade i duschen.

– 40 000 kr till MF, som var naken och har taggats,
– 30 000 kr vardera till MB och MG, som var nakna och inte har taggats,
– 30 000 kr vardera till MA, MC och ME, som var delvis nakna och har taggats,
– 20 000 kr till MH, som var delvis naken och inte har taggats, samt
– 10 000 kr till MD, som hade baddräkt på sig och inte har taggats.

Till de tre flickorna som han skickade nakenbilder till ska han betala 5 000 kronor var.

Inför rätten uppgav Welliver att han hade förlorat både arbetet som badvakt och arbetet som tränare i simföreningen.

Utifrån vad man kan se på Facebook så har Welliver varit i Sverige sedan han var liten. Kanske har han och hans syster blivit adopterade, då alla deras släktingar som går att hitta ser nordeuropeiska ut.

Ingen av parterna i målet verkar ha överklagat domen som vann laga kraft den 16 februari 2018.

Ursprungligen publicerad på Informationskriget.se

Källa:
Dom B3729-17 Göteborgs Tingsrätt 2018-01-26

 


  • Publicerad:
    2018-03-16 09:28