UTRIKES. Trump förklarar en ny gryning för Mellanöstern när Abrahamfördragen undertecknas.

På tisdagen förklarade USA:s president Donald Trump att ”en ny dag randas för Mellanöstern” när de så kallade Abrahamfördragen formellt skulle undertecknas mellan Israel, Förenade Arabemiraten (FAE) och Bharain – som kritiserats hårt av andra arabstater för att krypa för Israel, men som av analytiker i Israel väntade sig skulle göra snarare än några andra stater efter FAE.

Abrahamfördragen kallas de för att Abraham sägs vara fadersgestalten för de judiska, muslimska och kristna religionerna – de religioner som enligt många antiglobalister markerar ska slipas ned och formas till en enda världsreligion under den nya världsordningen och lyda under de av judarna skapade noakianska lagarna; en bindande samling lagar som ska gälla för ”Noaks alla barn” – det vill säga hela mänskligheten.

— Vi är här för att ändra historiens gång, sade Trump vid ett evenemang i Vita huset, rapporterar Newsweek.

— Detta är en otrolig dag för världen, deklarerande han.

Abrahamfördragen etablerar fred, diplomatiska relationer och normalisering mellan Israel och de två arabiska Mellanösternländerna. De ska etablera ambassader hos varandra, sade Trump. Vapenhandelsavtal finns också invävda i fredsfördragen.

— De ska samarbeta. De är vänner, sade Trump.

I flera årtionden har arabstater i regionen motsatt sig att erkänna staten Israel som etablerades med våld av FN efter de allierades seger mot Tyskland och Japan i andra världskriget. Detta på grund av Israels folkmord på palestinierna i Palestina, som alltjämt pågår. Men nu är FAE och Bahrain beredda att titta bort medan utrensingen av palestinier pågår.

Trump säger att han tror att expansionen av de diplomatiska förbindelserna under Abrahamfördragen till slut kommer att ”pressa palestinierna att sätta sig i fredssamtal”.

Trump och medlemmar ur hans administration har sagt att de förväntar sig att utöka Mellanösterns fredsansträngningar till andra arabländer.

— Vi har många nationer som är redo att följa efter, sade trump före ceremonin, utan att nämna specifika länder.

— Vi har kommit mycket långt på vägen med fem ytterligare länder, fortsatte han. Enligt israeliska medier bör dessa länder innefatta Oman,  Marocko, Saudiarabien och Quatar.

— Vi pratar med palestinierna, och när tiden är rätt kommer de att gå med, sade Trump under sitt möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Ovala rummet i Vita huset.

Trump gav nyckeln till Vita husets och amerikanernas hjärtan
I en gest av tillgivenhet – som Trump uttrycket det – gav han en stor nyckel i en trälåda med silhuetten av Vita husets fasad i lådans lock, och lämnade Trump bokstavligen över nyckeln till Vita huset och USA. Han talade för det amerikanska folket när han med denna gåva gav Netanyhau nyckeln till alla amerikaners hjärta.

Trump sade att Netanyahu varit en stor ledare för Israel under lång tid.

— Det är en ära att ha dig med oss, Bibi, sade Trump till sin israeliske vän.

Netanyahu svarade med att Trump har nyckeln till Israels folks hjärtan, för allt han gör för den judiska staten och det judiska folket.

Trump har tidigare kallat sig själv för Israels konung.

Han har också hävdat att även om det finns många vänsterextremister i USA och medier som hatar honom och hans arbete för att sätta ”Amerika främst”, är han älskad i Israel och skulle ha vunnit 98 procent av rösterna om han hade ställt upp i allmänna val i Israel.

— Demokrater hatar judar. Jag förstår inte alls hur judar kan rösta på Demokraterna, sade Trump förra året.

Kommentarer på sociala medier är som vanligt när det gäller Trumps göranden och låtanden mycket polariserade.

En ”Mike Spectre” skriver på Youtube:

Israel har haft nycklarna till Vita huset sedan 1948. Inget nytt att se här.

Pseudonymen Mr. Majestic skriver:

Trump visade sig vara den ultimata trojanska hästen.

Michael X” skriver:

Trump är den svagaste presidenten någonsin. Detta visar att Israel styr vår regering.

Trump har åtskilliga gånger anklagats för att under hela sin presidentperiod vara styrd av Benjamin Netanyahu, via sin svärson Jared Kushner som också är Trumps chefsrådgivare, och av många anses vara Israels verkliga nyckel till Vita huset.

Familjen Kushner och Netanyahu är nära vänner sedan lång tid tillbaka, och flera tidningar uppmärksammade 2017 den lustiga omständigheten att Netanyahu har sovit i Jared Kushners säng i Kusnhers hem i New Jersey när Jared var tonåring.

Trots coronkrisen samlades hundratals jublande människor från alla inblandade stater vid ceremonin för undertecknandet av Abrahamfördragen, där flaggor tillhörande samma länder hissats utanför Vita huset, utan att polisen ingrep mot folkmassan som inte respekterade huvudstadens coronarestriktioner.


  • Publicerad:
    2020-09-16 02:40