Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Trump har beordrat skapandet av en rymdflotta

Av Redaktionen, 2019-02-20
redaktionen@nordfront.se

USA. På tisdagen skrev Donald Trump på en order om att Pentagon ska börja utveckla ett rymdförsvar. Den slutgiltiga versionen blev en underavdelning till flygvapnet snarare än en självständig del av militären som Trump inledningsvis efterfrågade.

Bildmontage: Från Pixabay (CC0)

För snart ett år sedan meddelade USA:s president Donald Trump att han önskar att en helt ny gren inom den amerikanska militären skapas, nämligen ett rymdförsvar.

Enligt Trumps önskan skulle en rymdflotta vara helt skild och självständig från de övriga delarna av USA:s väpnade styrkor: Armén, flottan, marinkåren, flygvapnet och kustbevakningen.

Men Trump mötte då motstånd från bland annat flygvapenministern Heather Wilson och stabschefen, juden David L. Goldfein, som menade att det vore onödigt att skapa en helt ny gren eftersom flygvapnet redan 1982 började arbeta med rymden som försvarsområde.

Det verkar också som att Trump har valt att ta till sig av invändningarna. När presidenten under tisdagen undertecknade en order om att utveckla ett rymdförsvar handlade det också om att utveckla en ny avdelning inom flygvapnet istället för en helt ny gren inom de väpnade styrkorna.

Enligt Vita huset har man inte släppt tanken med rymdflottan som en sjätte och självständig gren. Men efter att ha lyssnat på invändningar från kongressen valde man dock att kompromissa för att fokusera på själva målet snarare än att bygga upp en enorm byråkrati först.

Inför de samlade journalisterna deklarerade Trump under sin signering av ordern att ett rymdförsvar är ett naturligt steg inför framtiden.

— Vi måste vara förberedda, sa Trump.

Ifall kongressen godkänner förslaget kan den nya rymdflottan komma att börja byggas upp redan nästa år.

I dagsläget tycks representanthuset ha en majoritet som står bakom Trumps förslag, medan senaten verkar något mer tveksam, skriver The Guardian.

Källa:
Trump signs space force plan: ’We have to be prepared’


  • Publicerad:
    2019-02-20 09:00