MILITÄRT. Donald Trump vill att USA ska lägga ännu mer pengar på försvaret genom att öka militariseringen av rymden. Kostnaderna är oöverskådliga.

Bildmontage: från Pixabay (CC0)

Inför flottans kår i Miramar, San Diego, sade Donald Trump den 13 mars att USA vill skapa en amerikansk rymdstyrka.

— Min nya nationella rymdstrategi erkänner att rymden är en potentiell krigszon, precis som marken, luften och havet. Vi kan till och med komma att ha en rymdfartsstyrka. Vi utför ett oerhört stort arbete i rymden, och jag har sagt att vi kanske behöver en ny styrka. Vi kan kalla den Rymdflottan, sa Trump under talet.

Trump refererar till en ly lag som skrevs under 12 december 2017 vilken anmodar försvarsministern att ”i den exekutiva delen av flygvapnet bilda en rymdflotta”. Förslaget hade tidigare röstats igenom med röstsiffrorna 60 mot 1. Det är första gången sedan 1947 som USA får en ny gren i det militära försvaret.

En liten stötesten har varit flygvapnet självt: Varken flygvapenministern Heather Wilson eller stabschefen, juden David L. Goldfein, tycker att det är bra att separera flygvapnets ”galaktiska väktare” från resten av flygvapnet.

— Det är onödigt, har Wilson sagt. Rymdtrupperna skulle knappast ”modigt resa dit ingen människa någonsin tidigare har rest” [en referens till den judiska TV-serien Star Trek]. Flygvapnet har arbetat med rymden som försvarsområde ända sedan 1982. Detta kommer att göra verksamheten mer komplex med mer fackindelning och kosta mer pengar, sade Wilson.

Rymdflottan riskerar dock att bli ett svart hål som slukar omåttliga mängder pengar. Det kommer också att bli svårt att se vilken valuta den amerikanska befolkningen får för de pengar som kommer att läggas på rymdflottan. Detta är möjligen precis vad vapenindustrin önskar.

Källor:
A proposed new military branch would send US troops to guard the galaxy
Trump Proposes U.S. ‘Space Force’ to Guard the Galaxy


  • Publicerad:
    2018-03-14 15:40