UTRIKES. Donald Trump ställer in helgens planerade toppmöte med Vladimir Putin i kölvattnet av att Ryssland stoppat en ukrainsk kränkning av ryskt territorialvatten.

Donald Trump ställer in toppmötet med Vladimir Putin som var planerat att hållas i Buenos Aires under lördagen. Anledningen ska vara att Ryssland inte lämnat tillbaka de ukrainska fartyg och sjömän som under söndagen ska ha utfört en kränkning av ryskt territorialvatten.

Enligt Ryssland ska de ukrainska fartygen ha ignorerat krav på att stanna vilket ska ha föranlett de ryska fartygen att ge eld och så småningom borda och beslagta fartygen och gripa besättningsmännen.

Enligt Putin var det ukrainska agerandet en del av ett ”smutsigt spel” som syftade till att stärka Ukrainas president Petro Porosjenkos ställning inför det kommande presidentvalet i mars.

Porosjenko själv har svarat på den uppblossade konflikten med att hälla ännu mer ved på brasan. Han meddelade nämligen idag att den ryssfientliga krigsorganisationen Nato borde skicka flottstyrkor till området för att ”hjälpa Ukraina och skapa säkerhet”.

Källor:
Trump cancels planned meeting with Putin at G20 over Russia-Ukraine flare up
‘Kiev would get away even with eating babies’: Putin says Kerch Strait standoff is a provocation
Ukraine calls for Nato vessels to be sent to the Sea of Azov as President Poroshenko warns of Russian blockade


  • Publicerad:
    2018-11-29 19:30