USA. I fredags bekräftades Mike Pompeo som utrikesminister i USA av senaten. Pompeo är den första CIA-direktören att leda USA:s utrikesdepartement.

Den förre CIA-bossen Mike Pompeo blir ny utrikesminister i USA. Foto: Gage Skidmore (CC BY SA 2.0).

I mars så bestämde Vita huset att Mike Pompeo skulle lämna sin post som CIA-direktör och istället ta över som utrikesminister. Detta bekräftades av senaten i fredags med röstsiffrorna 57 mot 42. Alla republikaner och sju demokrater röstade för.

Fundamentalistiskt kristen sionist
Pompeo åkte 2011, då som medlem av den amerikanska kongressen, på en förstaklassresa till Israel sponsrad och planerad av American Israel Education Foundation, som står väldigt nära American Israel Public Affairs Committee(AIPAC) och är den mest inflytelserika USA-baserade Israellobbygruppen. Pompeos anledning till resan, som kostade över 27 000 dollar, var enligt egen utsago att han ”har ett speciellt intresse i Israel”.

Enligt medianätverket The Young Turks (TYT) som intervjuat Michael Weinstein, grundare av Military Religious Freedom Foundation, ska Pompeo ha tagit med sig sina kristna fundamentalistiska övertygelser till sin chefsposition på CIA. Weinstein berättade för TYT att hans organisation fått flera klagomål från CIA-personal gällande Pompeos introducerande av öppet religiöst beteende på arbetsplatsen, inklusive referenser till ”uppryckandet” [”rapture” på engelska. reds.anm] – en vanlig föreställning bland amerikanska kristna fundamentalister om att alla ”rättroende” kommer att fysiskt ”ryckas upp” till himmelen strax innan domedagen

— Han är intolerant mot alla som inte är fundamentalistiskt kristna. Människorna som arbetade under honom på CIA som kom till oss var aldrig förvirrade, de hade inte tid att vara förvirrade. De var chockade och de var väldigt rädda, berättade Weinstein för TYT.

År 2015 höll Pompeo ett tal i en kyrka där han talar om uppryckandet och uppmanar åhörarna att ”vara en del av det, vara en del av striden”. I ”uppryckandet” ingår även tron på att Jerusalem måste bli Israels huvudstad och att världens judar måste återvända dit innan Jesus kommer tillbaka.

Källor:
Mike Pompeo picked as Trump’s new secretary of state: What to know about him
Pompeo discussed Rapture at CIA


  • Publicerad:
    2018-04-29 15:30