Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

“Vi behöver inte vara i Mellanöstern – förutom för att beskydda Israel”

Av Simon Holmqvist, 2020-09-21
simon.holmqvist@nordfront.se

USA. Under ett valmöte skröt president Donald Trump över att USA numera är självförsörjande på energi. ”Vi behöver inte ens vara i Mellanöstern, förutom för att skydda Israel”, erkände presidenten.

Det har länge varit känt bland antiglobalister att USA:s krig i Mellanöstern syftar till att trygga Israels existens och en eventuell framtida expansion till det så kallade Eretz Yisrael (Större Israel), en tänkt framtida sionistisk stat som innefattar större delen av Levanten. De länder som USA med allierade har bekrigat i närtid ligger som regel inom det området, alternativt hotar Israel och dess imperialistiska planer genom att ligga i närområdet ha en stark och antisionistisk regim, såsom är fallet med exempelvis Iran.

Större delen av Syrien, halva Irak, hela Jordanien och Libanon samt delar av Egypten, Saudiarabien och en smal remsa av Turkiet ingår i det territorium som enligt sionisternas en dag ska ingå i det av Jahve utlovade ”Storisrael”.

Tanken på Eretz Yisrael är inte kontroversiell i Israel eller bland många sionister. Som regel är man överens om att landområdet ska tillfalla judarna, eftersom man anser att gud har utlovat det. Inbördes bråkar man istället framförallt om hur detta ska uppnås.

De krig som förs mot de länder som på något sätt hotar Israel eller ligger i vägen för Israels expansionsplaner förs dock inte i första hand av Israel själva. Istället är det framförallt USA som leder koalitioner av länder i dessa otaliga sionistiska krig i Mellanöstern.

Tidigare har man aldrig erkänt detta utan istället angett andra orsaker. I fallet Irak ljög man om att landets tidigare ledare Saddam Hussein hade massförstörelsevapen som hotade USA:s fred. I fallet Syrien kom man en dag bara på att landets president Bashar Al-Assad, som tidigare ansetts som en moderat och modern ledare i Mellanöstern, var en skurk och tyrann av en sådan grad att han till varje pris måste störtas. I det fallet förhindrade tidigare fiaskon i Irak och Afghanistan dock att USA gick in direkt med militär makt och istället valde man att rusta diverse islamistgrupper för ändamålet, som man konsekvent beskrev som ”moderata rebeller”.

Att störtandet av den antisionistiske Assad har varit oerhört viktigt för Israel har avslöjats gång på gång under resans gång. Nordfront har rapporterat flitigt om hur Israel har hjälpt islamister i landet med alltifrån sjukvård till bränsle, medicinsk utrustning och pengar.

Redan 2015 lyckades irakiska specialstyrkor gripa fyra militära rådgivare till Islamiska staten (IS), varav tre var judar med medborgarskap i USA och Israel.

När terrorister kapitulerade efter strider mot syriska regeringstrupper i huvudstaden Damaskus 2018 överlämnade de bland annat maskingevär, krypskyttegevär, raketgevär, bomber och minor som visade sig ha israeliskt ursprung.

2019 erkände den israeliska militären IDF:s tidigare personalchef Gadi Eisenkot helt öppet att Israel beväpnat så kallade rebeller i Syrien. En hjälp som också bekräftats av islamisterna själva.

Israel har gjort sitt bästa för att hjälpa diverse islamistgrupper i Syrien för att bli kvitt landets antisionistiske president Bashar al-Assad.

— Vi hade inte överlevt utan Israels hjälp, har exempelvis Moatasem al-Golani, talesperson för den runt 400 man starka rebellgruppen Fursan al-Joulan, erkänt.

President Assad har i flera intervjuer också berättat om hur Israel koordinerat attacker mot landets regeringsstyrkor med diverse terrorgruppers framfart.

— Även om de [terroristerna] inte är en del av den reguljära israeliska armén så strider de för Israel, sa Assad i en intervju 2017.

I en intervju tidigare i år med RT berättar Assad hur Israel gjorde sitt bästa för att hindra avancemang mot al-Nusra, som är en al-Qaida-grupp som opererat i Syrien.

— Varje gång den syriska armén avancerade mot al-Nusra-terroristerna i söder, bombade Israel våra trupper. Så fort vi avancerade någonstans, genomförde det israeliska flygvapnet luftangrepp mot vår armé, berättar Assad.

Trump: ”Vi behöver inte vara i Mellanöstern förutom för att skydda Israel”
Trots allt detta har USA alltså konsekvent gett helt andra anledningar till sina konstanta krig i Mellanöstern än att det skulle vara i Israels intressen. Det kan vara att man jagar terrorister, vill störta utpekade tyranner, sprida demokrati eller hämnas oförrätter. Inte ens de röster som internt har kritiserat den amerikanska krigskampanjen på andra sidan jordklotet har velat säga som det verkligen är. Bland krigsmotståndare har man istället hävdat att det i första hand är av ekonomiska själ som krigen förs, där favoritteorin är att USA krigar för att komma åt Mellanösterns olja.

Men under ett valmöte i Winston-Salem, North Carolina, erkände Trump i förbifarten den verkliga anledningen till USA:s militära närvaro i området. Erkännandet kom under en lång utläggning där Trump skröt över att han gjort landet självständigt på energi, något han menar att rivalen Joe Biden skulle komma att förstöra.

— Jag gillar att vara energioberoende, gör inte ni? Jag är säker att de flesta av er har noterat att när ni åker för att tanka er bil kostar det ofta under två dollar. Ni frågar er, hur fan kunde det här hända? Tack president Trump!, sa presidenten och fortsatte:

— USA kommer att förbli den främsta producenten av olja och naturgas i världen. Vi ska förbli energioberoende. Det borde vara så under många kommande år. Faktum är att vi behöver inte vara i Mellanöstern, förutom för att beskydda Israel. Vi har varit väldigt snälla med Israel. Förutom det behöver vi inte vara i Mellanöstern.

Den mest Israelvänliga presidenten någonsin
Att just Donald Trump är den president som helt öppet erkänner att syftet med USA:s närvaro i Mellanöstern är att ”skydda Israel” är kanske ingen slump. Genom historien har ingen amerikansk president varit så tillmötesgående till Israel. Trump har konsekvent valt att ge vika för israeliska krav och även av Marvin Hier, grundaren av Simon Wiesenthalcentret i Los Angeles, beskrivits som den enda amerikanska president som verkligen ”levererar”.

2018 tog Trump exempelvis det kontroversiella beslutet att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till det omstridda Jerusalem. 2019 undertecknade Trump ett dekret om att Golanhöjderna, som Israel ockuperat av Syrien, är att betrakta som israelisk mark. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu proklamerade strax efter det att man som tack döper en judisk bosättning på Golanhöjderna efter Trump.

I januari i år presenterade Trump en ”fredsplan” för Israel och Palestina, som i princip innebär att Israel får allt vad de begär i konflikten. Palestinierna tillfrågades inte under processen och den så kallade fredsplanen har mött skarp kritik internationellt, där det fortfarande finns röster som åtminstone utåt anser att även palestiniernas intressen måste tas i beaktande.

I samband med att de så kallade Abrahamfördragen undertecknades under förra veckan skänkte också Trump symboliskt nyckeln till Vita huset och USA till Netanyahu.

Det återstår nu att se ifall ”beskydda Israel” blir en normaliserad del av retoriken kring Mellanösternkrigen i USA, där Israellobbyn ständigt flyttar fram sina positioner.


  • Publicerad:
    2020-09-21 10:58