NYHETER. Förutom den dagliga sändningen med Coronabunkern har Nordisk Radio i veckan presenterat två nya poddar: Urkult och Aristogenesis. ”Kvalitetspoddar”, berättar Nordisk Radio-chefen Fredrik Vejdeland för Nordfront.


Teaser för det första avsnittet av den nya podden Urkult.

Det var i förra veckans Radio Nordfront som Nordisk Radios chef Fredrik Vejdeland gästade och berättade att Nordisk Radio under veckan skulle lansera inte mindre än tre nya poddar. Coronabunkern är en daglig podd som också har publicerats på Nordfront, där man via olika radiopratare får följa utvecklingen av coronakrisen med intervjuer och uppdateringar.

Under torsdagen publicerades också första avsnittet av kultur- och musikpodden Urkult, där Simon Holmqvist från Radio Nordfront tillsammans med programledaren Amelia Lundqvist och Ulf Larsson diskuterar mörk musik. Tidigare gjorde samma trio en uppskattat Open mic om black metal på Nordisk Radio och podden är en slags fortsättning på det. Första avsnittet handlar om neofolk och går att hitta på Nordisk Radio.

Så här står det om Urkult i programbeskrivningen:

Tanken med Urkult är att ge alla musikintresserade där ute en egen podd på Nordisk Radio, men också kanske att väcka intresset för den musik som avhandlas i Urkult hos de som sedan länge lyssnat på Nordisk Radios poddar.

Lyssna på Urkult:

På lördagen publicerades första avsnittet av ytterligare en podd, nämligen den esoteriska podden Aristogenesis. Podden handlar om vårt folks rötter, men inte bara de historiska rötterna utan även de idéer och den andlighet som bar våra förfäder. På Nordisk Radio kan man läsa:

Aristogenesis kommer att utforska ursprunget till våra ariska förfäder och följa deras leverne från urålders tider och från historiens gryning. Vi kommer att undersöka våra förfäders myter och traditioner samt deras religion och förståelse av kosmos. Vi kommer att försöka belysa de inre krafter och idéer som drev arierna till att skapa de mest upplysta kulturerna genom historien. Vi kommer att söka vårt förfäders arv bortom monument, krig och historia samt undersöka deras konst, symboler, legender och traditioner för att kunna förstå den äkta ariska själen i vår blodslinje.

Aristogenesis är en engelsk podcast som leds av programledaren Tyrus tillsammans med medarbetarna Freja och Nestor.

Lyssna på Aristogenesis:

Till Nordfront säger Fredrik Vejdeland att han är oerhört nöjd med de nya poddarna, som han också varmt rekomenderar.

— Vi betraktar dem som kvalitetspoddar. Det betyder såklart inte att att andra poddar saknar kvalitet, men det som skiljer är att kvalitetspoddarna bara kommer ut en gång i månaden och av naturliga orsaker är mer arbetade på än vad exempelvis en nyhetspodd kan vara, säger Vejdeland.

Under söndagens Radio Nordfront kommer representanter för Urkult och Aristogenesis gästa för att berätta mer om de respektive projekten.


  • Publicerad:
    2020-04-04 16:00