INRIKES. När Vasaloppet avgjordes vajade Tyrrunefanor vid upploppet. Nordfront passade också på att tipsa Expressen om aktionen så att den skulle få maximal exponering. Uppdaterad

Vasaloppet, de nio milen mellan Sälen och Mora i Dalarna, är en riktig svensk tradition som följs av miljontals människor. När dagens lopp, i vanlig ordning genomfört under första söndagen i mars, avgjordes vajade Tyrrunefanor från Nordiska motståndsrörelsen.

Skärmdump: SVT Play.

Den lyckade propagandaaktionen har uppmärksammats av flera medier, däribland judiska Expressen. Tidningen gör gällande att exponeringen av den lika urnordiska som fullt lagliga symbolen är polisanmäld.

— Vi är där med minst en patrull för att undersöka vad som har hänt och om det är något brottsligt som har skett, säger Stefan Dangardt som är presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Igår rapporterade Nordfront om det kaos som polisen i Dalarna upplever med nedlagda våldtäktsutredningar och nedprioriteringar av pågående allvarlig brottslighet. Men uppenbarligen finns resurser till ”viktigare” ärenden som exempelvis vajande nordiska fanor.

Nordfront har varit i kontakt med aktivisten Markus Nordh, som medverkade under aktiviteten.

Hej Markus! Vad har hänt idag?

— Vi genomförde en fanaktion vid Vasaloppsmålgången i Mora.

Hur gick aktiviteten?

— Det gick lugnt till på det stora hela.

Kommer fler liknande aktioner genomföras i framtiden?

— Definitivt.

Uppdatering:

Det var också Nordfront som tipsade lögnpressen om att ge Nordiska motståndsrörelsen uppmärksamhet i samband med Vasaloppet. Hör när Nordfronts Johanna Hagberg tipsar en upphetsad medlem i Expressens nyhetsredaktion:

Listen to ”20190303: Nyhetstips till Expressen” on Spreaker.

På bland annat Expressens löpsedel uppmärksammades aktionen under söndagen.

Nordfront lär få tillfälle att återkomma i ärendet framöver.

Loppet vanns av norrmannen Tore Björseth Berdal efter en framgångsrik soloutbrytning under de sista kilometerna. Det var sjunde året i rad som en norrman segrade.


  • Publicerad:
    2019-03-03 14:30