TYSKLAND. Efter att judar blivit varnade för att bära kippa går specialkommissionen mot antisemitism nu ut och uppmanar tyskar att bära kippa i solidaritet med judar.

Foto: AFP / Frank Rumpenhorst / dpa

Det var förra veckan som den tyska regeringens specialkommissionär mot antisemitism, Felix Klein, gick ut och varnade judar från att bära kippa offentligt.

— Jag hade förväntat mig att han skulle göra allt i sin makt för att judar ska kunna bära sin kippa överallt i Tyskland, oavsett tid på dygnet, sa Berlins judiska samhällskommissionär för antisemitism, Sigmount Königsberg, efter Kleins uttalande.

Israels president Reuven Rivlin var ”chockerad” över uttalandet och kallade den för ett tydligt bevis på att judar är otrygga i Tyskland.

Under måndagen gick Felix Klein ut och uppmanade tyskar att bära kippa i solidaritet med judarna i samband med de anti-israeliska demonstrationerna som utspelar sig på lördag.

— Jag uppmanar samtliga invånare i Berlin och över hela Tyskland att bära kippa nästa lördag när det är nya, intoleranta angrepp på Israel och judar i samband med Al-Quds-dagen [den muslimska Jerusalemdagen red. anm.] i Berlin, sa Klein och uppmanade till demonstrationer för Israel.

Al-Quds-dagen är ett arrangemang som firas i samband med slutet på ramadan, för att visa sitt stöd för palestinierna och för att demonstrera mot den israeliska ockupationen. Evenemanget startades av Iran år 1979 och följs vanligtvis av anti-israeliska demonstrationer.

Källor:
Germans Urged to Wear Jewish Yarmulke in Show of Solidarity
Tyskere oppfordres til å bære kippa


  • Publicerad:
    2019-05-30 17:35