FRÄMLINGSINVASIONEN. SVT ställer sig oförstående till varför rasfrämmande migranter stoppas av både grekisk lokalbefolkning och polis.

Efter branden på den grekiska ön Lesbos, som av vissa analytiker misstänks vara anlagd av missnöjda så kallade ”flyktningar”, saknar nu tusentals människor tak över huvudet.

—  De finns här runt om i bergen, de försöker ta sig till byar. Vi har sett flera migranter som ligger och sover här längs vägen. De är jätterädda för lokalbefolkningen, rädda för polisen och rädda för varandra eftersom flera är smittade av covid, hävdar Erika Bjerström i SVT:s Morgonstudion.

Tyskland importerar 1 000 rasfrämlingar till
— Min bedömning är nu att grekerna inte vill få hit en massa hjälporganisationer som hjälper till att bygga upp lägret. Jag tror att de hoppas att många EU-länder ska göra som Tyskland i går kväll – som sagt att man tänker ta emot 1 000 personer. Grekerna ser det här som en chans att bli av med flyktinglägret på Lesbos, säger SVT:s korrespondent Erika Bjerström, utan att problematisera varför grekerna inte vill ha rasfrämlingarna där.

— Man vill inte ha migranterna i landet överhuvudtaget och man är oerhört besviken på bristande hjälp från EU. Det är en katt och råtta-lek på hög politisk nivå, fortsätter Bjerström.

Enligt grekisk polis ska lokalbefolkningen också ha spärrat av vägarna till lägret för att hindra rasfrämlingar att invadera Grekland.

— De försöker stoppa hjälptransporter till lägret. Det som är förvånansvärt är att polisen inte lyfter bort lokalbefolkningen utan att man verkar acceptera att vägspärren finns där. Det är oerhört spänd stämning mellan lokalbefolkningen och migranterna. Det är ju en flyktingkris och en pågående pandemi. Det skapar enorma sociala spänningar, säger Erika Bjerström, åter utan att försöka förklara varför polisen inte lyfter bort lokalbefolkningen som hindrar rasfrämlingarnas ”fria rörlighet”, och varför det är ”förvånande” för henne.


  • Publicerad:
    2020-09-11 18:20