Den tyska centralbanken Bundesbank har bestämt sig för att ta hem stora delar av sitt guld som banken har i utländska reserver. 45 procent av guldet hålls idag av Federal Reserve i USA och 11 procent av Banque de France i Paris. Allt guld i Frankrike och det mesta av guldet i USA ska nu flyttas hem till Tysklands egna bankvalv. 
Gold-Bars-in-Fort-Knox
Länder brukar ha en del av sin guldreserv utomlands som skydd för naturkatastrofer och krig. Ifall landets egna bankvalv förstörs så finns det guld utomlands kvar. Men nu anser Tyskland att det är säkrare att samla allt guld i Tyskland än att sprida ut det på olika platser i banksystemet. Den tyska befolkningen har också varit väldigt skeptisk till att förvara landets guld utomlands. Att Angela Merkel tar hem Tysklands guld tre månader innan det tyska valet kommer ge henne fördelar i valkampanjen.

Tysklands agerande har dock fått kritik. De som förvaltar guldreserver har oftast lånat ut guldet till många olika personer. Guldet kan användas som säkerhet för lån, eller så kan köprättigheter för guldet säljas till många olika personer. Igenom många komplicerade finansiella transaktioner kan alltså guldet ha många olika ägare. Detta fungerar bra så länge ingen begär ut sitt guld. Problemet är om flera ägare vill ha sitt guld samtidigt. Detta hände 2011 när det Amerikanska finansbolaget MF Global gick i konkurs. En stor del av dem som förvarade sitt guld hos MF global fick inte något guld eller ens kompensation när bolaget gick i konkurs.

Eftersom Federal Reserves guld inte har inspekterats av utomstående på årtionden så har det spekulerats i att Federal Reserve inte har lika mycket guld som de påstår. Eftersom mycket mer guld har sålts på världsmarknaden än vad som har kommit ur gruvorna så finns det misstankar om detta guld är centralbankernas guldreserver på vift.

Förra året tog Venezuela hem sin guldreserv, vilket Pär Öberg skrev om då.

Källa:
Germany Looks to Repatriate Bullion


  • Publicerad:
    2013-01-15 15:17