EKONOMI. USA befinner sig nu i en recession visar ny statistik. Den amerikanska ekonomin sjönk med 0,1 procent på årsbasis det senaste kvartalet. Samtidigt flyr många amerikaner från banksystemet och söker andra alternativ.

1oz OPM Silver Bar

Försäljningen av silvermynt har slagit rekord i januari i år. USA:s största myntproducent, det statliga United States Mint sålde rekordmånga 7,4 miljoner silvermynt på ett uns bara i januari, trots att de inte kunde ta emot beställningar i en vecka på grund av den höga efterfrågan. Även efterfrågan på guldmynt var ovanligt hög.

Samtidigt länsade amerikanarna sina bankkonton. Under januari tog amerikanarna ut 114 miljarder dollar från sina bankkonton, det största beloppet sedan september 2001. En förklaring till detta är att den den amerikanska staten ej längre garanterar att man får ut pengar från vissa konton.

Den amerikanska tillväxten har blivit recession det senaste kvartalet trots enorma ekonomiska stimulanser. Tillväxten är nu minus 0,1 procent per år. Experterna ger flera förklaringar till detta, bland annat oro över den amerikanska statsbudgeten. Flera amerikanska myndigheter inkluderande militären har dragit ner på sina utgifter som förebyggande åtgärd ifall de skulle få minskade anslag vid en eventuell budgetuppgörelse.

Den amerikanska budgetuppgörelsen står dock för tillfället still. Den amerikanska kongressen har gått med på att tillfälligt höja lånetaket så att man kan fortsätta låna pengar i tre månader till för att ge mer tid åt att försöka hitta en lösning på USA:s stora budgetunderskott.

Källor:
US banks shaken by biggest fund withdrawals since 9/11
US slips back into recession

http://www.nordfront.se/jamstallda-par-har-sallan-sex.smr#comment-39826


  • Publicerad:
    2013-01-30 23:13