USA har enligt de senaste rapporterna väldigt stora problem med ekonomin och budgeten överskreds med över 1300 miljarder dollar och den nuvarande skuldgränsen beräknas nås redan i februari. Som en effekt av detta ska nu en ny finansminister utses.

Barack Obama och Jack Lew

Barack Obama och Jack Lew

USA:s president Barack Obama ska enligt en välinformerad källa utse den ortodoxa juden Jack Lew till landets nästa finansminister under morgondagen. Han tjänstgör för närvarande som högsta chef i Vita Huset och som presidentens assistent och har tidigare haft likartad tjänst under före detta presidenten Bill Clinton. Han har även tidigare haft hand om Vita Husets budget.

Lew uppges ha omfattande kontakter inom de amerikansk-judiska samfunden och när han utsågs till sin nuvarande chefsposition i Vita Huset var det enligt amerikanska politiska kommentatorer en strategisk utnämning. Han skulle då bygga upp en god relation till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Samtidigt har han jobbat hårt tillsammans med Israels ambassadör Michael Oren samt Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon.

Utnämningen av Lew som nästa finansminister uppges trots hans finansiella meritlista inte bara handla om hans kunskaper utan även för att lugna ner den judiska väljarskaran som sägs blivit upprörda över utnämningen av Chuck Hagel som försvarsminister och Pentagons chef. Hagel har tidigare uttalat sig kritiskt om den ”judiska lobbyn” och har ett rykte om sig som anti-israelisk.


  • Publicerad:
    2013-01-09 20:18