EKONOMI. Italiens inrikesminister Matteo Salvini har bestämt sig för att återta kontrollen över landets guldreserver från den EU-styrda centralbanken.

Den italienska inrikesministern Matteo Salvini har bestämt sig för att ta tillbaka kontrollen över landets guldreserver från centralbanken. Detta efter anklagelser om att banken inte har svarat tillräckligt på den negativa ekonomiska situationen som ledde till att många småsparare förlorade sina pengar.

— Guldet tillhör det italienska folket – inga andra, säger Salvini.

Vissa medier har däremot spekulerat i om guldet ska användas till att finansiera den planerade budgeten som är starkt kritiserad av EU. Detta tillbakavisas av den ekonomiska rådgivaren till Salvini som istället säger att detta drag kommer på grund av att man vill hindra andra från att få kontroll över reserverna. Centralbanken är för övrigt en del av det Europeiska systemet av Centralbanker – som återigen styrs av EU.

Detta kommer samtidigt som Venezuela har bett om att få tillbaka sina guldreserver från Bank of England, men som blivit nekade, och Kina och Ryssland som investerar tungt i den ädla metallen om dagen. För de två sistnämnda är det en uttalad strategi om att frigöra sig från specifikt petrodollarn men även dollarn som betalningsmedel rent generellt.

Källor:
Italia vil ta gullet sitt tilbake fra den EU-styrte sentralbanken
Italy Deputy PM Wants to Take Gold Reserves Away From Brussels-Led Central Bank


  • Publicerad:
    2019-02-14 20:55