JUDISKT LIDANDE. Någon har klottrat slarviga hakkors inuti en judisk mezuza, inne i en synagoga i Berlin. Judar kräver strängaste straff för brottslingen och pengar för att öka säkerheten runt synagogor i Tyskland.

T h det med svastikor prydda pergamentbladet. T v en mezuza i trä, dock ej från den attackerade synagogan. Den hebreiska bokstaven ש står för ett av judarnas namn på sin gud.

Ett sofistikerat antisemitiskt ”hatbrott” anmäldes på torsdagskvällen av antisemitismkommissionären för den judiska församlingen i Berlin, Sigmount A. Königsberg.

”Habrottet” hade utförts inuti Tiferet Israel-synagogan på Passauergatan i Berlin-Schöneberg, skriver Jüdische Allgemeine.

En hatbrottare hade där ”skändat” en mezuza genom att bryta upp den. En mezuza är en skriftrulle innehållandes ett hoprullat pergamentblad på vilket det står skrivet två rader ur judarnas skriftsamling Torah.

På båda sidor av pergamentbladet med de bud som står nedskrivna på biblisk hebreiska, hade hatbrottaren med svart färg smetat brutna svastikor.

Sedan hade vandalen rullat ihop papperet och stoppat in det i sitt hölje igen och satt tillbaka mezuzan på sin plats – fast på ett felaktigt sätt.

Det var rabbinen Reuven Yaacobov som på torsdagskvällen upptäckte brottet.

Polisens statliga skyddsenhet, der Staatsschutz som hanterar politiska hot riktade mot staten, utreder ”hatbrottet” på grund av att det var en antisemitisk handling.

Rabbin Yaacobov sade till Jüdische Allgemeine att han var bestört över handlingen, men inte tänkte låta sig skrämmas:

Vi kommer inte att hindras av det här. Vi judar är här, vi stannar här. Vi fokuserar inte på det negativa, vi vill sprida ännu mer positiva saker, sade han till den judiska publikationen.

Yaacobov meddelade att han snart ska låta installera en ny mezuza.

— Och den kommer att bli ännu vackrare och större än den tidigare.

Många religiösa påfund
En mezuza ska fästas på dörren till varje rum inuti ett hus eller lägenhet, på högra sidan av dörren sett från det håll man går in i rummet. Dock får de inte sättas vid toaletter eller badrum. Ashkenazijudar fäster mezuzan diagonalt, sefardiska judar vertikalt.

Helst ska en jude med sin högra hand röra vid mezuzan när han eller hon går in i rummet. Sedan ska man kyssa de av sina fingrar som vidrört mezuzan. På så sätt ska mezuzor påminna judarna om deras guds närvaro, hans bud, och de plikter han kräver att människor ska följa.

Endast en jude som har rätt utbildning för ändamålet, har tillstånd att framställa mezuzor.

Främst lobbyister och politiker uttrycker avsky
Terrorhatbrottet mot Tiferet Israel-synagogan föranledde justitie- och konsumentskyddsministern, katoliken och socialdemokraten Heiko Maas, att på Twitter uttrycka avsky.

Det gör bara ont att se något så vämjeligt. Detta brott måste utredas snabbt och de ansvariga straffas! Vi står nära och medlidsamma vid sidan av våra judiska väninnor och vänner.

Israels ambassadör Jeremy Issacharoff skrev i en tweet:

Denna avskyvärda och djupt kränkande skändning måste utredas omedelbart och de ansvariga måste ställas till svars. Det får inte finnas någon tolerans för sådana skamliga handlingar, som i slutändan kan leda till fysiska övergrepp och våld.

Den judiska lobby- och förföljelseorganisationen Simon Wiesenthal Center uttryckte också avsky över ”svatikan”, och krävde att tyskarna skärper sig och håller sig till sitt löfte att ”Aldrig igen”.

Issacharoffs kollega på Israels ambassad, chefen för offentlig diplomati Yaki Lopez, lägger diplomatin åt sidan i sin tweet:

Detta är fullständigt oacceptabelt. Förövarna bör gripas och åtalas i lagens fulla omfattning SNARAST MÖJLIGT!

Hittills har det på sociala medier inte förekommit många kommentarer om ”hatbrottet” ens under de mest kända twittrarnas inlägg. Kontot Werwohlf undrar dock om Yaki Lopez hyser några tvivel, men det är oklart vad han eller hon menar.

Men en kommentar per e-post till Nordfront uttrycker direkt skepsis och menar att judarna har gjort detta själva för att få uppmärksamhet och ännu mer pengar. För ett par veckor sedan skrev nämligen samma judiska tidning som rapporterade om detta mezuza-”hatbrott”, att det federala inrikesministeriet och Tysklands judiska centralråd den 16 september undertecknade ett avtal om överföringen av 22 miljoner euro – en bra bit över 230 miljoner kronor – för strukturella skyddsåtgärder åt judarna och judiska objekt i Tyskland. Syftet är att uppnå en ”federal skyddsnivå”, skrev man.


  • Publicerad:
    2020-10-03 06:45